(0)

Kamrat, spion - Om Sverige i Stasiarkiven

E-Book


DokumentÀrfilmaren och journalisten Björn Cederberg debuterar med en bok om den östtyska sÀkerhetspolisen Stasis verksamhet och förgreningar till Sverige. Fem Ärs forskning i Stasiarkiven ligger till grund för boken och vi fÄr en inblick i hur det gick till bakom »stÀngda dörrar« under det kalla kriget. Fanns det svenska politiker, journalister och företag som samarbetade med östtyskarna? Vilken information fick Stasi tillgÄng till? Förekom andra oegentligheter?

Han söker sanningar och rör sig mellan Sverige och Berlin. Vissa frÄgor fÄr vi svar pÄ, andra inte. MÄnga arkiv Àr förstörda, andra har CIA lagt beslag pÄ. Boken skildrar hur mÀnniskor pÄverkas av att leva i ett angiverisamhÀlle dÀr man inte kan lita pÄ nÄgon.

Cederberg Àr den första svensk som gÄtt igenom dessa akter sÄ hÀr grundligt. Vi fÄr följa honom i processen hur han »grÀver« sig ner i arkivet likt en arkeologisk utgrÀvning.

Dessutom intervjuar han flera av de spionchefer som var verksamma pĂ„ Östtyska ambassaden i Stockholm pĂ„ 70- och 80-talet. Resultatet Ă€r en unik inblick i hur Stasi arbetade och hur man skolade spioner och hittade »informatörer« pĂ„ svenska storföretag som till exempel ASEA, Stora Kopparberg och Bofors.

Cederberg Àr nÀrvarande i texten och förmedlar kÀnslan av förrÀderi och paranoia som ett resultat av övervakning, avlyssning och kontraspionage. Han berÀttar om nÀr han blev lurad av sin bÀste vÀn och nÀr han hittar en Stasiakt om sig sjÀlv. Cederberg skildrar mÀnniskoöden och tillför nya detaljer kring bland annat Palmemordet och BoforsaffÀren.

Boken Àr rikligt illustrerad med bland annat akter frÄn Stasiarkiven.