(2)

Kirveenkantajat

E-Book


Suuren Nahkasuun aarre on hukassa. Noita-Ahti ja hĂ€nen setĂ€nsĂ€ – ja pahin kilpailijansa – Kettu haluavat tavoittaa aarteen ja pelastaa oman heimonsa. Nahkasuun aarteella on kuitenkin oma hintansa


TietÀjÀ Nahkasuun aarteen löytÀjÀstÀ tulisi kaikkien pÀÀllikkö ja suuri soturi. Kalaisen kylÀn Ahti tietÀÀ missÀ aarre on, mutta hÀn joutuu jakamaan tietonsa setÀnsÀ Ketun kanssa. Ja kun viehÀttÀvÀ orjatyttö Noki houkuttaa kumpaakin miestÀ, ollaan heimosodan partaalla.

"Luola oli pimeÀ. HÀn raapi pitkÀÀn piikivituluksillaan, kunnes sai pienen rasvalampun palamaan. HÀn oli lentÀÀ selÀlleen sÀikÀhdyksestÀ. RÀtisevÀ traaniliekki paljasti kammottavan puukuvan luuröykkiössÀ. HÀn nieleskeli pitkÀÀn, mutta uskalsi viimein syvemmÀlle. Hiljattain myllÀtty kohta maassa kiinnitti huomion. HÀn tarttui sarvenkappaleeseen ja kaivoi. Mullan alta paljastui kansi, johon oli uurrettu hÀrÀnpÀÀ, muinaisen Nahkasuun tunnus. Kuului lÀhestyviÀ ÀÀniÀ. HÀn peitti kannen ja ryntÀsi takaisin omia jÀlkiÀÀn."

Samuli Antila (s. 1976) on kokenut novellisti. HĂ€neltĂ€ on julkaistu aiemmin novellikokoelma Tasoristeys (Hauenleuka, 2009) ja kesĂ€kuussa 2013 ilmestyvĂ€ Kirveenkantajat on Antilan ensimmĂ€inen romaani. Se kuljettaa lukijansa kivikauden lopun Suomeen. EletÀÀn aikaa, jona tietĂ€jyys oli valtaa, vain vahvimmat soturit selvisivĂ€t ja ovelimmat metsĂ€stĂ€jĂ€t pĂ€rjĂ€sivĂ€t. Oli orjia, heimosotia, loitsuja ja manauksia – ja aarteita.

Antila yhdistÀÀ romaanissaan taitavasti historiallista faktaa ja seikkailufantasian elementtejĂ€. HĂ€n ei romantisoi kivikauden karuja oloja, vaan tarjoilee lukijalleen autenttista tunnelmaa luteineen pĂ€ivineen. Ihminen on kuitenkin sielultaan muuttumaton, osoittaa Antila ja Kirveenkantajien teemoina ovat nykyihmisellekin tutut ahneus, kateus, oman perheen suojelu – ja rakkaus.