(46)

Kolmen rintaman mies: Seppo Tiilikainen talvisodassa, SS-Wiking-divisioonassa ja Tali-Ihantalassa

Hörbuch


Suomalaisen SS-miehen pÀivÀkirjat ja kirjeet kertovat elÀmÀstÀ vaihtuvilla sotanÀyttÀmöillÀ.

Seppo Tiilikainen oli yksi noin 1 400 suomalaisesta Saksan Waffen-SS-joukoissa taistelleista sotilaista. HÀn oli Saksaan lÀhtiessÀÀn vasta 19-vuotias mutta jo talvisodan kÀynyt veteraani.

Seppo Tiilikainen oli yksi yli 1 400 suomalaisesta Saksan Waffen-SS-joukoissa taistelleista sotilaista. HÀn oli Saksaan lÀhtiessÀÀn 19-vuotias korpraali.

Nuoresta iÀstÀÀn huolimatta Tiilikainen oli jo kokenut maailmanmatkaaja. Nuorukainen lÀhti merille vain 15-vuotiaana, ja parivuotisen pestin aikana tutuiksi kÀvivÀt satamat EtelÀ-Amerikkaa myöten. Maailman poliittinen kuohunta kuitenkin muutti Tiilikaisen suunnitelmat. Nuori mies palasi Suomeen ja taisteli talvisodassa Laatokan pohjoispuolella.

Vuonna 1941 Tiilikainen vÀrvÀytyi Waffen-SS:ÀÀn. HÀnestÀ tuli Viking-divisioonan taistelija Ukrainan sotatantereille. PÀivÀkirjoissaan ja kirjeissÀÀn hÀn kuvailee paitsi taisteluja myös suomalaisten SS-sotilaiden arkea.

SS-komennuksen pÀÀtyttyÀ Tiilikainen palasi Suomeen osallistuakseen jatkosodan lopputaisteluihin. Tali-Ihantalan tulimyrsky koitui hÀnen kohtalokseen heinÀkuun alussa 1944.

Kirja perustuu Tiilikaisen pÀivÀkirjamerkintöihin ja kirjeisiin, joita tÀydentÀÀ sota-arkiston materiaali.

Petri Nevalainen on helsinkilÀinen kirjailija, jonka tuotannossa ovat viime vuosina korostuneet elÀmÀ-kerrat. HÀn on aiemmin asunut ja työskennellyt noin kymmenen vuoden ajan Lontoossa ja BBC:ssÀ. Nevalaisen uusimpia teoksia ovat sotahistoriaan pureutuvat Marskin tiedustelija - Eversti Aladar Paasosen tarina ja Kollaanjoen taistelut.

Heikki Tiilikainen on suomalainen everstiluutnantti ja tietokirjailija. HÀn on toiminut pÀÀtoimittajana RuotuvÀki-ja Suomen Sotilas -lehdissÀ. Heikki Tiilikainen on kirjoittanut, kÀÀntÀnyt, toimittanut ja kuvittanut yli 30 teosta.


Sprecher*in: Petri Hanttu
Dauer: