(6)

Korpisoturista esikuntaherraksi

E-Book


SotapÀivÀkirjaan perustuvan kirjan voi lukea miltei jÀnnityskertomuksena.

VÀnrikki Paavo Siltasarin talvisota alkoi kaksintaistelulla puna-armeijan upseerin kanssa Suomussalmen Raatteessa. Kamppailusta jÀi muistoksi vastustajan Nagan-revolveri. Jatkosotaan Siltasari lÀhti kenraali Siilasvuon joukoissa, jotka hyökkÀsivÀt Suomussalmelta kohti Uhtuaa. Sodan alkupÀivinÀ Siltasari keskeytti saksalaisryhmÀn yrityksen teloittaa vienankarjalaisia siviilejÀ.

Nuori reserviupseeri toimi erilaisissa tehtÀvissÀ ja koki sodan useasta nÀkökulmasta. Korpisodassa Kainuussa ja Vienassa hÀn koki vaarallisia seikkailuja ja tÀpÀriÀ pelastumisia partioretkillÀ ja pienten tukikohtien pÀÀllikkönÀ. Jatkosodan loppupuolen Siltasari toimi Hyrynsalmen varuskunnassa kouluttajana ja esikuntatehtÀvissÀ. HÀn johti usein osastoja, joita lÀhetettiin jÀljittÀmÀÀn rajaseutua terrorisoivia partisaaneja. Tuskallista oli nÀhdÀ partisaanien tihutöitÀ ja rajan ihmisten hÀtÀÀ.

PÀivÀkirjasta ilmenee kirjoittajan vihollisiinkin ulottuva inhimillisyys sekÀ huumorintaju. Hyrynsalmella Siltasari ystÀvystyi saksalaisen upseerin kanssa, jonka luona hÀn vieraili sodan jÀlkeen. Matkoillaan ItÀ-Karjalassa 1990-luvulla hÀn tapasi vanhan partisaanin, jota oli aikoinaan ollut ajamassa takaa. Kertomukset nÀistÀ tapaamisista hÀn liitti myöhemmin pÀivÀkirjaansa.

Kirjan voi lukea miltei jÀnnityskertomuksena. Se tuo myös uutta sotahistoriallista tietoa ja nÀkökulmaa varsinkin Uhtuan suunnan ja Kainuun jatkosodan aikaisista tapahtumista, joita kirjallisuudessa on kÀsitelty suhteellisen vÀhÀn.

Valtiotieteen kandidaatti Veikko Peltosen kirjoittama yleiskatsaus Suomussalmen ja Uhtuan suunnan sotatoimista yhdistÀÀ pÀivÀkirjan tapahtumat laa- jempiin kokonaisuuksiin. Kirjaa elÀvöittÀvÀt Paavo Siltasarin omat, ennen julkaisemattomat valokuvat.