(43)

Kourallinen tabuja: kertomuksia itsemurhasta

E-Book


PysÀyttÀvÀ kirja aiheesta, josta ei vielÀkÀÀn saa puhua

"Viisi vuotta sitten haaveilin tuskattomasta hetkestÀ. Joulu oli tuloillaan ja vÀsymyksen keskellÀ laitoin kotia joulukuntoon." TÀmÀ 43-vuotias nainen pÀÀtyi yrittÀmÀÀn itsemurhaa jouluyönÀ.

Vuosittain noin tuhat suomalaista tappaa itsensÀ. YrityksiÀ arvioidaan olevan kymmenkertainen mÀÀrÀ, ja vakavia itsemurha-ajatuksia on jopa joka kymmenennellÀ suomalaisella. Kourallinen tabuja-teoksessa itsemurhaa yrittÀneet kertovat, miksi he eivÀt halunneet enÀÀ elÀÀ - ja mistÀ he ovat saaneet motivaation jatkaa elÀmÀÀ.

"Ihmettelin, miksi kaikki olivat hiljaa eivÀtkÀ puhuneet tapahtuneesta. Pahalta tuntui, kuin kaikki olisi vaikenemalla hyvin!" kuvaa 43-vuotias nainen herÀttyÀÀn joulupÀivÀÀn, yhÀ hengissÀ. Itsemurha on edelleen tabu, josta harvoin puhutaan avoimesti.

Kourallinen tabuja on keskustelunavaus pahasta olosta. Kirjan tositarinoissa toistuu se, miten terveydenhuollosta ei saa apua. Vatsahuuhtelun jÀlkeen potilas lÀhetetÀÀn yksin kotiin eikÀ jatkohoitoa suunnitella lainkaan.

Raskaaseen aiheeseen lankeaa kuitenkin myös valoa: lÀhes jokaisessa tarinassa itÀÀ ajatus siitÀ, ettÀ itsemurhasta voi selvitÀ hengissÀ.