(0)

Kvinder uden mænd

Hörbuch


Den 16. september 2022 dør den kun 22-årige iranske kvinde Mahsa Amini, efter at være blevet banket ihjel af moralpolitiet for at bære sin hijap på en upassende måde. Siden da har der været demonstrationer og protester over hele Iran med masseanholdelser, henrettelser og undertrykkelse til følge.

Under parolen “Kvinde, Liv, Frihed”, er protestbevægelsen blevet kaldt for verdens første feministiske revolution. Ifølge kritiker, oversætter og dagens gæst, Nazila Ghavami Kivi, er den påvirket af en lang iransk tradition for aktivistisk litteratur i opposition til magten.

Et af de bedste eksempler på det, er måske Sharnush Parsipurs undergrundsklassiker, “Kvinder uden mænd” fra 1989. Her følger vi fem kvinder, der bryder med patriarkatet for at skabe sig en alternativ virkelighed i en have udenfor Teheran.

Lyt med, når vi i anledning af kvindernes internationale kampdag snakker om et af de skæringspunkter, hvor litteratur, kvinderettigheder og brutal magt blandes på en af de mest voldsomme måder. Lyt med, når vi hylder en kompromisløs forfatter, snakker om oversættelse som aktivisme og en kvindekamp, som overskrider landegrænser.

Brændende Bøger

Litteraturen skal tage chancer for, at den kan forandre verden. Fra Dante som opfinder Helvede til Harry Potters genfortrylning af verden – over Yahya Hassans eksplosive digte og Suzanne Brøggers angreb på kernefamilien, til 1984’s klaustrofobiske overvågningsverden og fatwaen mod Salman Rushdie. Lyt med, når oprørske gæster læser og taler om de Brændende Bøger.

Jacob Nielsen er tidligere radiovært ved 24Syv, hvor han har været vært på og produceret radio- og podcastserierne 'Brændende bøger', "min litterære pornosamling', 'Den syvende statsmagt', 'Verdens længste Tour-optakt' og 'Frankrig Rundt'. Jacob har desuden en bachelor-grad i litteraturvidenskab fra Københavns Universitet.