(0)

Kvinnliga filosofer

E-Book


Att det funnits kvinnor som Àgnat sig Ät filosofi lÄngt före vÄrt sekel Àr okÀnt för de flesta. Men filosofin har inte bara varit ett manligt omrÄde. Syftet med denna antologi med utdrag ur kvinnliga filosofers skrifter Àr att göra kvinnors filosofiska tÀnkande mer lÀttillgÀngligt och att komplettera den dominerande bilden av filosofins historia.

HÀr presenteras sju kvinnor, vars bidrag visar pÄ stor mÄngsidighet:

‱ Hildegard von Bingen (1098–1179) om kosmos och mikrokosmos.

‱ Christine de Pizan (1365–1430) om klokhetens moral.

‱ Marie de Gournay (1565–1645) om fri- och rĂ€ttigheter.

‱ Anne Conway (1631–78) om metafysiken.

‱ Catherine Trotter Cockburn (1679–1749) om empirism och kunskapsteori.

‱ Catharine Macaulay (1731–91) upplysningsfilosof om uppfostran.

‱ Mary Wollstonecraft (1759–97) upplysningsfilosof om ojĂ€mlikheten mellan könen.

Flera av de kvinnliga filosoferna stÀllde andra och mer radikala frÄgor Àn sina manliga samtida. Det som gör dem spÀnnande för sin tid Àr deras kritiska medvetenhet om konstruktionen av manligt och kvinnligt och vilka konsekvenser detta fÄr socialt och politiskt.

MÄlgrupp: Alla som Àr intresserade av filosofi- och idéhistoria. LÀrare och studerande i filosofi pÄ universitets- och gymnasienivÄ. Som introduktionsbok om kvinnliga filosofer passar den bra pÄ kurser i filosofihistoria, idéhistoria och kvinno-historia.

Antologin Àr sammanstÀlld av Anna-Karin Malmström-Ehrling, universitetslektor i filosofi och verksam vid centrum för kvinnoforskning vid Uppsala universitet.