(15)

Leningrad : Piirityksen vuodet

E-Book


Vuonna 1941 Hitler sulki viimeisen Leningradiin johtavan tien. Alkoi yksi historian karmeimmista piirityksistÀ, jonka aikana saksalaiset pyrkivÀt laskelmoidusti nÀÀnnyttÀmÀÀn Leningradin siviilivÀestön nÀlkÀÀn. Talven lÀhestyessÀ

ja ruokavarastojen huvetessa kaupungin asukkaat tunsivatkin tÀmÀn todellisuuden nahoissaan.

Jonesin liikuttava teos on ihmisyyttĂ€ korostava kertomus Leningradin piirityksestĂ€. Ă„Ă€neen pÀÀsevĂ€t kaupungin asukkaat, jotka kertovat suuresta kĂ€rsimyksestĂ€ mutta myös humaaniuden ja keskinĂ€isen avunannon voimasta.

Fyysisesti heikentyneinÀkin ihmiset löysivÀt itsestÀÀn kipinÀn auttaa muita ja luoda toivoa. TÀmÀn symboliksi on noussut Sostakovitsin 7. sinfonia ja konsertti, joka valoi leningradilaisiin uskomatonta taistelutahtoa.

LÀhteinÀÀn Jones kÀyttÀÀ piirityksen kokeneiden pÀivÀkirjoja ja silminnÀkijöiden lausuntoja. HÀn ei kaihda puhumasta pitkÀÀn vaietuista tosiasioista, kuten ryöstelystÀ ja kannibalismista.

HÀtkÀhdyttÀvintÀ on silti kaupungin

hallintoviranomaisten vÀlinpitÀmÀttömyys, joka kylvi sisÀistÀ tuhoa ja josta leningradilaiset maksoivat kovan hinnan. Myös Stalin piti tarkkaan huolta siitÀ, ettei tieto kaupungin kauhuista levinnyt sen rajojen ulkopuolelle. Piirityksen pÀÀttyessÀ vuonna 1944 lÀhes miljoona ihmistÀ oli menettÀnyt henkensÀ.