(5)

Livet

E-Book


VĂ„ren 1968 var Åsa Moberg tjugo Ă„r gammal. Hon bodde ihop med den sexton Ă„r Ă€ldre fotografen Tor-Ivan Odulf i ett litet hus i Vita bergen utan rinnande vatten. Gymnasiet hade hon hoppat av, livet kunde inte börja fort nog. Genom vĂ€nner hade hon fĂ„tt praktik pĂ„ det nystartade klĂ€dmĂ€rket Mah-Jong. I hemlighet drömde hon om att skriva som Marianne Höök.

I Paris, Rom och Berkeley protesterade ungdomar denna vĂ„r mot kapitalism, imperialism och kolonialism i allmĂ€nhet, och mot USA:s krig mot Nordvietnam i synnerhet. NĂ€r Gunnar Myrdal i Dagens Nyheter skrev att ungdomen borde gĂ„ ut i strid i Vietnam i stĂ€llet för att demonstrera hemma, satte sig Åsa Moberg vid skrivmaskinen. "För en sann soldat Ă€r det aldrig för sent att dö", var rubriken pĂ„ hennes debutartikel pĂ„ Aftonbladets kultursida lördagen den 9 mars 1968. Den var en uppgörelse med Ă€ldres sjĂ€lvgodhet som omedelbart gjorde henne till en röst för en ny generation.

Inför folkomröstningen om kĂ€rnkraften 1980 var Åsa Moberg en av förgrundsgestalterna i nej-sidans Linje 3, pĂ„ 80-talet blev hon sex- och samlevnadsrĂ„dgivare i Vecko-Revyn och tv-kritiker i Aftonbladet. PĂ„ 90-talet var hon med och översatte Simone de Beauvoirs Det andra könet. Hon har alltsedan sin första publicering haft en nĂ€rvarande och stĂ€ndigt nyfiken blick pĂ„ samhĂ€llet och kulturen. I Livet berĂ€ttar hon pĂ„ sitt eget öppenhjĂ€rtiga sĂ€tt om Ă„ren pĂ„ Aftonbladet, om kĂ€rleken och politiken, och om 1968.

Åsa Moberg Ă€r journalist, översĂ€ttare och författare till ett flertal böcker, bland annat Adams bok (tillsammans med Adam InczĂšdy-Gombos), Hon var ingen Florence Nightingale, KĂ€rleken i Julia Anderssons liv och Ett extremt dyrt och livsfarligt sĂ€tt att vĂ€rma vatten – en bok om kĂ€rnkraft. Hon Ă€r en vĂ€lkĂ€nd debattör i frĂ„gor som miljö och psykisk ohĂ€lsa.