(29)

Lumilapsi

E-Book


1920-luvun Alaskaan sijoittuva lukuromaani Lumilapsi on lumoava kuin talven ensilumi.

Alaska on julma paikka asua ja elÀÀ. Sen tietÀvÀt Jack ja Mabel, lapsettomuuttaan sureva uudisasukaspariskunta. He ovat ajautumassa erilleen - Jack raataa maatilalla perheen elatuksen vuoksi ja Mabel taistelee yksinÀisyyttÀ ja epÀtoivoa vastaan. Ensilumen sataessa pitkÀn ja kylmÀn syksyn jÀlkeen hetkellinen ilo ja toivo saa heidÀt rakentamaan lumesta lapsen. Aamulla lumilapsi on poissa, mutta puiden lomassa nÀkyy pieniÀ jalanjÀlkiÀ ja vilahdus nutusta.

Pariskunnan pihapiirissÀ alkaa liikkua metsÀn lapselta vaikuttava pieni tyttö. HÀn kutsuu itseÀÀn Fainaksi. Faina elÀÀ yksin keskellÀ Alaskan villiÀ luontoa ja metsÀstÀÀ rinnallaan punainen kettu. Kun Jack ja Mabel oppivat ymmÀrtÀmÀÀn Fainaa, joka putkahtaa pariskunnan elÀmÀÀn kuin suoraan sadusta, he alkavat rakastaa tÀtÀ kuin omaa lastaan. Mutta kesyttömÀssÀ Alaskassa mikÀÀn ei ole sitÀ miltÀ nÀyttÀÀ. Totuus Fainasta muuttaa lopulta heidÀt kaikki.

Eowyn Ivey on syntynyt Alaskassa. HÀnen ÀitinsÀ antoi hÀnelle nimen Taru sormusten herrasta -henkilöhahmon mukaan. Ivey opiskeli viestintÀÀ ja luovaa kirjoittamista Western Washington Universityssa ja Alaskan yliopistossa. HÀn asuu miehensÀ ja kahden lapsensa kanssa keskellÀ Alaskan villiÀ luontoa.

Iveyn esikoisromaani Lumilapsi oli valtaisa menestys ja mm. Pulitzer-palkinnon finalisti vuonna 2013. Myös Maailman kirkkaalle laidalle on ollut arvostelu- ja myyntimenestys maailmalla pÀÀsten muun muassa Amazonin vuoden 2016 parhaiden kirjojen listalle.