(2)

Maailman paras koulu?

E-Book


Kympin tytöt ja seiskan pojat - luonnonlakiko?

Kouluissa pitÀisi ymmÀrtÀÀ temperamentin tuottamia eroja oppimistyyleissÀ eikÀ arvioida oppilasta hÀnen synnynnÀisten temperamenttipiirteidensÀ perusteella.

Miksei koulumenestys korreloi työuran kanssa? Miksi pisamenestyjÀ tuottaa niin paljon koulupudokkaita? Nykyisin kouluissa yritetÀÀn ottaa huomioon lasten yksilöllisyys, mutta vaillinaisen tiedon takia siinÀ ei ole onnistuttu parhaalla mahdollisella tavalla. Sen sijaan ettÀ ymmÀrrettÀisiin lasten olevan oikeasti yksilöitÀ omine erilaisine oppimistyyleineen, heitÀ palkitaan ja rangaistaan temperamenttipiirteiden perusteella. Samoja temperamenttipiirteitÀ vielÀpÀ arvostetaan eri tavalla tyttöjen ja poikien kohdalla. MitÀ pitÀisi tehdÀ, ettÀ lapset saisivat opetuksesta parhaan mahdollisen hyödyn ja ettÀ koulu olisi reilu paikka?

Psykologian professori Liisa Keltikangas-JÀrvinen on temperamenttitutkimuksen uranuurtaja ja arvostettu tietokirjailija. Filosofian tohtori Sari Mullola kirjoitti vÀitöskirjansa aiheesta temperamentti ja oppilasarviointi.