(0)

Martha & Maria: noveller

E-Book


I denna serie noveller av författaren Anna Lenah Elgström möter vi fattigdom och nöd. FrÄn en pensionatsÀgare som trots ett liv av hÄrt arbete inte lÀngre har rÄd att servera mat till sina svÀltande gÀster, Àn mindre till sig sjÀlv och sin dotter, till ett ungt par som trots att de gett upp alla sina drömmar för att fÄ en inkomst knappt kan förse sina barn med livets nödvÀndigheter. Elgström skildrar fascinerande kvinnoöden prÀglade av fattigdom, och den brist av möjligheter som Àr kronisk hos kvinnor i alla tider.

"Ack, vet du, dotter min, jag tycker allting Àr ett bittert skÀmt just nu - nÀr jag tÀnker pÄ min ungdom och pÄ fars och vad vi bÀgge mÄste offra för vÄra barns skull - jag min framtid som sÄngerska, det lönade sig bÀttre att ge pianolektioner - han, sin affÀrs sunda utveckling. MÄnga munnar mÄste mÀttas och blevo de ocksÄ, men genom överanstrÀngning av tillgÄngarna."

Anna Lenah Elgström (1884-1968) var en svensk författare och journalist. Hon var aktiv inom kvinno-, och fredsrörelsen tillsammans med vÀnnerna Elin WÀgner och Ellen Key och var en av grundarna till RÀdda barnen 1919.