(7)

Mielen oudot maisemat : Hallusinaatioiden psykologiaa

E-Book


Tietoa omista tai lÀheisten kummallisista kokemuksista.

Unen ja valveen rajamailla saatamme nÀhdÀ tuntemattomia kasvoja, avaruusolentoja tai outoja maisemia. Suru voi aiheuttaa hallusinaatioita - moni leski kertoo tunnistavansa edesmenneen puolisonsa lÀsnÀolon.

Hallusinaatioita on tutkittu jo 1950-luvulla aistieristyksen avulla, sulkemalla koehenkilöitÀ tÀydelliseen pimeyteen ja hiljaisuuteen. Henkilöt havaitsivat asioita, joita ei ollut olemassa. Myöhempi tutkimus huumeiden avulla on osoittanut, ettÀ hallusinaatiot noudattavat systematiikkaa; samanlaiset harha-aistimukset toistuvat.

Hallusinaatiot liitetÀÀn helposti vaikeisiin sairauksiin ja mielenterveyden jÀrkkymiseen. NÀin ei kuitenkaan aina ole. Stressi, unenpuute tai suru lÀheisen kuolemasta voivat aiheuttaa voimakkaita aistiharhoja. Myös tÀysin selvÀjÀrkiset nÀkövammaiset saattavat nÀhdÀ huoneeseen ilmaantuvia ihmisiÀ, elÀimiÀ ja esineitÀ.

Hallusinaatiot paljastavat, kuinka aivot kÀsittelevÀt visuaalista tietoa. NÀköaisti ei ole kamera, joka tallentaa maailmaa, vaan todellisuutta rakentava mekanismi, joka muodostaa visuaalisen kokemusmaailman. TÀtÀ aivojen virtuaalitodellisuutta ei arkipÀivÀssÀ huomaa, mutta hallusinaatiot paljastavat sen olemassaolon. Arkisen havaintomaailman ja hallusinaatioiden raja ei ole niin selkeÀ kuin usein ajatellaan.

Jukka HÀkkinen on havaintopsykologian tutkija, joka työskentelee Helsingin yliopistossa. HÀn on koulutukseltaan psykologian tohtori. HÀkkinen on toiminut myös Skepsis ry:n puheenjohtajana ja Prisma Studion asiantuntijana. HÀnen edellinen teoksensa oli Outojen kokemusten psykologia (2018).