(18)

Min kamp 3

E-Book


Tredje delen av Karl Ove KnausgÄrds mÀktiga autofiktiva roman Min kamp kretsar kring en familj som en vacker augustidag 1969 flyttar in i sitt nya hus i TromÞya utanför Arendal pÄ den norska sydkusten.

Familjens yngste heter Karl Ove och Àr bara Ätta mÄnader gammal. I detta hus ska ha tillbringa hela sin barndom med cykelutflykter, kompisar, fotboll och musik. Men idyllen har en mörk underton. Pojken som framstÄr som sÄ kÀnslig har ocksÄ en berÀknande och manipulativ sida - djupt prÀglad som han Àr av livet i en familj styrd av en kontrollerande och oberÀknelig fader.

I första delen av Min kamp fick lÀsaren följa Karl Ove KnausgÄrds tonÄr och de blandade kÀnslorna i samband med faderns begravning, i den andra delen stÄr ett mognande författarskap och flytten till Sverige i centrum. Bok tre behandlar uppvÀxten i en kÀrnfamilj.

Karl Ove KnausgĂ„rds roman Ă€r en av de senaste Ă„rens mest omdiskuterade böcker. Ännu en gĂ„ng har han skrivit en fascinerande och mĂ„ngfasetterad nĂ€rstudie - den hĂ€r gĂ„ngen i form av ett portrĂ€tt av konstnĂ€ren som ung.