(2)

Mor om natten

E-Book


"lysande roman. /
/ Dahls poetiska, finkÀnsliga stil fÄngar helt suverÀnt hur det Àr att vilja men inte kunna ta sig ur missbrukets, ja ur sjÀlva livets plÄga."

SVT Kulturnyheterna

"Lysande livfullt om mörkret. /
/ Med sin bĂ„de komprimerade och lösrivna fragmentstil, som gör helheten bĂ„de drastiskt renskrapad och sĂ€llsynt uppriktig, lyckas Niels Fredrik Dahl beröra vissa svĂ„ra, obeskrivbara saker i det dĂ€r "mörkret"./
/ sammantaget utgör de en lysande, bĂ„de ogarderad, livfull och sjĂ€lvironisk berĂ€ttelse om existensens svĂ„raste frĂ„gor."

Aftonbladet

Det var sjÀlvklart för mig att det var fars historia jag skulle skriva. Den Àventyrliga och kalla uppvÀxten. Men sÄ blev det inte. Den historia jag trodde var min visade sig inte vara det. Den historia jag inte ville ha, visade sig vara min.

Flera Är efter att modern har dött öppnar författaren hennes dagbok, som hon kallade nattboken, och som han fÄtt flera Är före hennes bortgÄng men inte öppnat. Hon hade sagt att han kunde göra vad han ville med den, lÀsa den eller inte lÀsa den. Hon skrev den nÀr han var en liten pojke. Han tog emot den utan att egentligen vilja ha den. Han hade lÄngt tidigare stÀngt henne ute frÄn sitt liv.

Niels Fredrik Dahls nya roman Mor om natten, som har mötts av ett översvallande mottagande i Norge, Àr en mÄngskiktad historia. Den Àr ett kvinnoportrÀtt och ett sjÀlvportrÀtt, en berÀttelse om en barndom och ett Àktenskap, en djupt personlig roman om att leva nÀra tillsammans med en annan mÀnniska, utan att egentligen kÀnna varandra. Niels Fredrik Dahl skriver om depression, om arv och ensamhet, om missbruk, beroende och sjÀlvstÀndighet, om kÀrlek som gÄr i bitar och som blir hel igen.

"Niels Fredrik Dahl har skrivit en finstÀmd bok om ett svÄrt mor-son-förhÄllande, dÀr det outsagda blir det som talar. /../ Det Àr skickligt att kunna ge sÄ mycket nÀrvaro till denna bortvÀnda kvinna, vars liv aldrig tycktes nÄ sin fulla potential utan tonade bort i ett intet."

Sydsvenskan

"Mor om natten Àr en sorgebok som inte vÀjer för att skildra det smutsiga i sjÀlvbedrÀgeriet, och visar hur svÄrt det kan vara att tala med dem vi har nÀrmast i vÄra liv. Dem vi kanske borde tala mest med."

Göteborgs-Posten

"Dahl skriver smidigt och sinnligt och varierar tempot. Han fogar samman satserna i lÄnga perioder men det kÀnns ÀndÄ inte tungt, han Àr sÄ sÀker pÄ handen. Det verkar gÄ lÀtt nÀr han skriver. Antagligen ligger det ett oerhört arbete bakom just den tonen, den lÀttheten. Han har dÀrtill en förmÄga att i den norska vardagen slÄ in mycket verkningsfulla, lyriska beskrivningar."

Arbetarbladet

"Dahl tecknar bilden av en familjekonstellation dĂ€r alla förblir varandras frĂ€mlingar, dĂ€r den gemensamma historien enbart bestĂ„r i det allra mest grundlĂ€ggande: att de funnits i varandras nĂ€rhet. /../ Hela tiden sker det med blicken riktad mot den som betraktar: barnet som genom hela livet speglar sig i sina förĂ€ldrar och försöker se spĂ„r av dem i sig sjĂ€lv. /
/ insiktsfull, skarp och pĂ„tagligt klarsynt."

SVD

"Niels Fredrik Dahl Àr ocksÄ poet och det Àr sprÄket i Mor om natten som man frÀmst tar med sig efter lÀsningen. I synnerhet hur han med ord mÄlar upp bilden av moderns dödsbÀdd och de sista timmarna tillsammans med henne. Man sitter dÀr bredvid honom."

Gefle Dagblad

"Den norska författaren Niels Fredrik Dahls sprÄk Àr en poetisk hymn, en besvÀrjelse vars retorik fÄr tiden att stanna upp för ett tag och som omvÀrver lÀsaren med ordens klanger och dofter. Det Àr nog den vackraste egocentrism jag nÄgonsin lÀst, det Àr vÀrlden avlÀst frÄn ett inre, det Àr jaget som vÀrldens nav. Och likasÄ den mest infernaliska, inre skildring av en alkoholists sjÀlvbedrÀgeri, möjligen i konkurrens med den svenske författare P.O. Enquists."

UNT