(5)

Musta timantti

Hörbuch


Timanttinen esikoisteos.

Thaimaalaiset marjanpoimijat jÀÀvÀt loukkuun suomalaisen metsÀn lajirunsauteen. Tuotannollis-taloudelliset syyt kohtaavat kemijÀrvelÀisen yrittÀjÀhengen. Kuinka paljon vaivaa kannattaa nÀhdÀ, jotta sukupuolitauti ei pÀÀdy vaimon tietoon ja kuinka voimanostaja voi piristÀÀ naista Mariellan aamuisessa hytissÀ?

Mustan timantin novellit kertovat ihmisistÀ, joiden ovelle elÀmÀ koputtaa muttei kysy, sopiiko tulla. Kun hyödyttömyys, voimattomuus ja liian pehmeÀt puurakenteet asettuvat esteiksi, voimme huomata, kuinka noloin tavoin ihminen joutuu ylpeydestÀÀn muistuttamaan. Mustan timantin tarinoissa on lÀmpöÀ ja sovintoa, mutta myös julmaa, elÀmÀn lÀimimÀÀ huumoria. Mooses Mentula tekee esikoisteoksessaan kunniaa novelliperinteemme suurille mestareille. Tiiviit, vaivattoman tuntuiset kertomukset tavoittavat laajan maan lukuisat puheenparret ja tekevÀt yllÀttÀviÀ irtiottoja realismin arkipaidasta.

Mooses Mentula (s.1976) vietti lapsuutensa ja nuoruutensa Kainuun korvessa Kuhmossa, asui vÀlillÀ vuosia Lapissa ja on sittemmin juurtunut etsimÀÀn arkipÀivÀn ylÀpuolelle nousevia tarinoita Tuusulaan. Mentula on kirjoittanut niin novelleja, romaaneja kuin kuunnelmiakin. Kirjoittamisen lisÀksi hÀn tekee töitÀ peruskoulun rehtorina. Aiemmin hÀn on työskennellyt uutistoimittajana sanomalehdissÀ ja radiossa.