(1)

Nenkoset : Kuokka ja kannel III

E-Book


"Ne on niitÀ nenkossii"

Paetessaan ItÀ-Karjalassa riehuneen sodan jaloista Suomeen karjalaisevakot joutuvat sopeutumaan tÀysin erilaiseen kulttuuriin, suomenkieliseen, luterilaiseen Suomeen. Omalla tavallaan he ovat maahanmuuttajia, turvapaikanhakijoita. Ennakkoluulot ja ristiriidat kansanryhmien vÀlillÀ johtavat tappeluihin, veritekoihin ja itsemurhiin. Nenkoset on Heikki Turusen evakkoeepoksen kolmas itsenÀinen romaani. SiinÀ Manja Pelagea, hartaista hartain ortodoksi ja Kristuksen morsian koettaa selviytyÀ elÀmÀlle sopeutumisvaikeuksista ja nuoruudenrakkautensa ikÀvÀstÀ huolimatta. HÀn kaipaa takaisin ainoaan ja oikeaan Karjalaan. Vaikka Manja pÀÀsee sijoituskuntansa suurimpiin kuuluvan talon miniÀksi, hÀnenkÀÀn kohdalla uusi elÀmÀ valtavÀestön keskuudessa ei onnistu uhreitta ja puhtain paperein. 'Nenkonen' on lempinimi, jota paikkakuntalaiset kÀyttivÀt siirtolaisnaapureistaan PielisjÀrvellÀ, Juuassa ja Valtimolla. Se on monimielinen vÀÀnnös tulokkaiden usein kÀyttÀmÀstÀ sanasta nenga (niin) tai nengalei (sellainen), jotka ovat karjalassa myöntösanoja: sellainen mies on karjalaksi nengoinen muzikku, vaimoihminen taas nengoinen muzoi.

Heikki Turunen tietÀÀ mistÀ puhuu. HÀnen oma isÀnsÀ, Simpauttajan Hilppa RyynÀsen ja Hupelin Viljo Oinosen esikuva, rakensi aikoinaan Turusen lapsuuskodin asutusalueelle, jolle sijoitettiin kymmeniÀ rajakarjalaisia siirtolaisperheitÀ. Heikki Turunen on kirjoittanut Kuokka ja kannel -evakkotrilogian nykyisessÀ asuinkunnassaan Juuassa HyrsylÀnmutkasta lÀhteneiden ortodoksikarjalaisten siunauksella.

Heikki Turunen (s. 1945) on Suomen merkittÀvin rakennemuutoksen kuvaaja, hÀnen huumoristaan ja verevÀstÀ karjalankielestÀÀn runsas kansankuvauksensa on muodostunut tÀrkeÀksi osaksi suomalaista mielenmaisemaa.