(99)

Punaiset seireenit: Ukrainalainen sukutarina

Hörbuch und E-Book


SykÀhdyttÀvÀ tositarina vaietuista sukusalaisuuksista Ukrainan verisen historian puristuksessa.

Punaiset seireenit on koskettava kuvaus Ukrainan 1900-luvusta, jota kÀsitellÀÀn yhden perheen neljÀn sukupolven ja sukuun kÀtkeytyvÀn arvoituksen kautta. Kirja on osin muistelma ja osin kuin dekkari, joka seuraa kirjoittajaa halki Ukrainan hÀnen tutkiessaan setÀnsÀ katoamista ja muita sukusalaisuuksia.

Victoria Belim palasi vuonna 2014 sodan keskellÀ Ukrainaan tutkimaan sukuun liittyvÀÀ arvoitusta, joka kattoi useita sukupolvia. Kuinka hÀnen isoisosetÀnsÀ Nikodim menehtyi 1930-luvulla, ja miksi hÀnen tarinansa oli tabu vielÀ melkein sata vuotta myöhemmin?

Victoria oli tutkinut Neuvostoliiton jĂ€lkeisen ajan politiikkaa, joten hĂ€n ymmĂ€rsi, ettĂ€ vanhojen salaisuuksien selvittĂ€minen uuden sodan keskellĂ€ ei olisi yksinkertaista. Hankkeen kiivaimmaksi vastustajaksi kuitenkin yllĂ€ttĂ€en osoittautui hĂ€nen oma isoĂ€itinsĂ€ Valentina, joka kielsi sorkkimasta menneisyyttĂ€. Valentinan mukaan Ukrainan maine yhtenĂ€ suuren verenvuodatuksen alueista oli tĂ€ysin perusteltu. KGB oli ajat sitten lĂ€htenyt Pultavasta, mutta sen entinen pÀÀmaja ”Kukkoansa”, kuten sen nimi kansan suussa kuului, herĂ€tti Valentinassa yhĂ€ suurta levottomuutta – ja perustellusti, kuten Victorialle kĂ€vi selvĂ€ksi. Kun yhteenotto Ukrainan ja VenĂ€jĂ€n vĂ€lillĂ€ syveni jĂ€lleen vuonna 2014 ja verenvuodatus jatkui, hĂ€n pÀÀtti selvittÀÀ totuuden maansa menneisyydestĂ€, vaikka se johtaisikin vĂ€lirikkoon isoĂ€idin ja muun suvun kanssa.

Ukrainassa syntynyt, Yhdysvalloissa varttunut ja tÀtÀ nykyÀ Belgiassa työskentelevÀ Victoria Belim on toimittaja ja persialaisen kirjallisuuden kÀÀntÀjÀ. HÀn on kirjoittanut (nimellÀ Victoria Frolova) Financial Times HTSI Magazineen vuodesta 2010. HÀnen kirjoituksiaan ovat julkaisseet myös New York Times Magazine, Elle, Marie Claire ja Red.