(6)

Ralli

Hörbuch und E-Book


”He olivat yhtĂ€ avuttomia, koira ja emĂ€ntĂ€.”

Eeva Joenpellon vuonna 1959 ilmestynyt romaani Ralli on kertomus tytöstĂ€ ja hĂ€nen koirastaan. ”Koko koiran elinikĂ€ oli tarvittu, ettĂ€ pellonojasta onkivasta punatakkisesta tytöstĂ€ oli tullut tĂ€ysikasvuinen neito.”

Kuusivuotiaan Mirjan vanhemmat ottavat hoiviinsa koiranpentu Rallin, josta pian tulee Mirjan uskollisin seuralainen. Mirja varttuu maailmassa, jossa jokaiselle on selkeÀ rooli, niin miehelle, naiselle kuin koirallekin. Ralli vain ei oikein osaa olla koira: se nukkuu nukensÀngyssÀ ja sÀikkyy jÀniksiÀ. Rallin erilaisuuden kautta punnitaan ihmistenkin roolien sopivuutta, ja Ralli saa kantaakseen perin inhimillisiÀ mielenliikkeitÀ. Joenpellon kerronnan psykologinen tarkkuus on kiehtovaa ja ajatonta.

Ă„Ă€nikirja on ilmestynyt alun perin kasettikirjana 1994.

Eeva Joenpelto (1921–2004) oli yksi 1900-luvun merkittĂ€vimmistĂ€ suomalaisista kirjailijoista, taiteilijaprofessori ja kunniatohtori, jonka laaja tuotanto on keskeinen osa kotimaista proosataidetta. HĂ€n sai useita kirjallisuuden valtionpalkintoja ja voitti Finlandia-palkinnon 1994.