(72)

Raskasta Joulua

Hörbuch und E-Book


HevimmÀn joulukiertueen tarina

Jenny Rostainin vÀrikuvitettu teos Raskasta Joulua kertoo ainutlaatuisen musiikkiproduktion ja sen jÀsenten tarinan.

Vuonna 2004 tuottaja ja kitaristi Erkka Korhonen sai hullun idean: mitÀ jos perustaisi musiikkiproduktion, joka esittÀÀ perinteisten joululaulujen raskaammin sovitettuja versioita. Moni piti ideaa hulluna eikÀ halunnut sekaantua siihen maineen menettÀmisen pelossa. Mutta muutama ennakkoluuloton muusikko lÀhti mukaan, ja seuraavana vuonna keikkaliput myytiinkin jo loppuun. Korhonen oli osunut produktiollaan johonkin ainutlaatuiseen.

Raskasta Joulua -tekijÀjoukon artistit ovat vuosien varrella vaihdelleet, mutta se on silti ollut kuin suuri perhe. Mukana ovat olleet muiden muassa Marco Hietala, Jarkko Ahola, Floor Jansen, Tarja Turunen, Dee Snider ja Paula Koivuniemi. Kirjassa kerrotaan ensimmÀistÀ kertaa Raskaan Joulun koko tarina vuodesta 2004 lÀhtien ja kuullaan sen kiertueilla sekÀ levyillÀ esiintyneitÀ artisteja. Matkan varrella produktion jÀsenet ovat kokeneet vÀrikkÀÀn kiertue-elÀmÀn lisÀksi traagisia menetyksiÀ, lÀmminhenkisiÀ uudelleenkohtaamisia ja vanhojen riitojen anteeksiantoa.

Raskasta Joulua on ollut jĂ€senilleen ja yleisölle todellinen ”joulumielen lihallinen ruumiillistuma”, kuten Marco Hietala erÀÀssĂ€ haastattelussaan totesi. Se on tuonut joulun sinne ja niiden luo, minne se ei muuten ehkĂ€ koskaan olisi löytĂ€nyt.

HelsinkilÀinen Jenny Rostain (s. 1982) eli vuosia New Yorkissa opiskellen ja uraa luoden. HÀn on ammatiltaan tietokirjailija, nÀyttelijÀ, kÀsikirjoittaja ja valokuvaaja. HÀnen jÀÀkiekkoilija Tommi Kovasesta kertova esikoisteoksensa Kuolemanlaakso oli arvostelu- ja myyntimenestys, ja se valittiin Vuoden urheilukirjaksi 2017. Rostain on myös kirjoittanut kirjan Liian rikki kuolemaan, joka kertoo vÀkivallan aiheuttamasta traumaperÀisestÀ stressihÀiriöstÀ, sekÀ Tommi Kovasen tarinaa jatkavan teoksen JÀÀkylmÀ. HÀnen uusin kirjansa Irti masennuslÀÀkkeistÀ ilmestyi tammikuussa 2021.

Vuonna 2022 Rostainilta ilmestyy kaksi uutta kirjaa: elokuussa ylivelkaantumiseen ja maksuhÀiriömerkintöihin pureutuva LuottohÀiriö ja marraskuussa ainutlaatuisesta hevimusiikkiproduktiosta ja sen jÀsenistÀ kertova Raskasta Joulua.