(0)

Revisoren

E-Book


Borgmesteren og hans embedsmÊnd er vant til at kunne styre deres stakkels lille provinsby med slingrende og uretfÊrdig hÄnd, mens de rager sÄ meget som muligt til sig af kommunekassen og bryder de love og regler, der ikke lige passer dem. Da de en dag fÄr nys om, at staten har sendt en mand inkognito for at tjekke, om der er orden i sagerne, gÄr de helt i panik. Da de finder ud af, at der har boet en fremmed herre fra Sankt Petersborg pÄ kroen i en hel uge, gÄr de straks ud fra, at det er ham, der skal undersÞge dem, og nu sÊtter de gang i en masse vilde tiltag for at lede den stakkels mand pÄ vildspor.

"Revisoren" er en vanvittig satire over det korrupte russiske samfund og de grĂ„dige idioter, der delte kagen mellem sig i 1830’erne. Bogen blev oprindeligt udgivet pĂ„ dansk i 1927.

Nikolaj Gogol (1809-1952) var en russisk forfatter af ukrainsk oprindelse. Han rejste som 19-Ärig fra en ukrainsk provinsby til Sankt Petersborg og indledte sin forfatterkarriere med en udprÊget fiasko i form af et Byron-inspireret digt. Efter denne oplevelse vendte Gogol i stedet opmÊrksomheden mod noveller, og det var denne genre, der gav ham sit gennembrud. I 1831-32 udgav han novellerne "Aftener pÄ en gÄrd nÊr Dikanka", som blev oversat til dansk og udgivet i 1857. Herefter udgav Gogol bÄde essays, noveller og fortÊllinger, men der skulle gÄ ti Är, fÞr han i 1942 udgav romanen "DÞde sjÊle", der skulle blive hans hovedvÊrk. Gogol er desuden kendt for at have inspireret forfattere sÄsom blandt andet Dostojevskij og Bulgakov.