”Jag trodde att det bara var ett gammalt hus men det är mer än så. Platser är också något som lever. En plats kan betyda mer än människor.”
Ett vackert gammalt hus vid havet, en farmor och tre syskon som bor hos henne varje sommar är oemotståndligt lockande för endabarnet Sandra från samhället intill. Hon söker sig allt oftare till huset och människorna där. Hon fascineras av deras traditioner och sätt att tala med varandra och av husets nedgångna skönhet. Hon vill höra till, och får vara med på farmoderns och syskonens kalas, utflykter och segelturer. De lovar att lära henne segla.
Men saker och ting ser olika ut från olika håll. När syskonen är kvar fast höstterminen har börjat står det klart att något är allvarligt fel i deras familj, och Sandras vanliga föräldrar i en vanlig tegelvilla framstår plötsligt som mer lockande.
Men Sandra fortsätter att söka sig till det gamla huset – och när sommaren är slut är allt förändrat.
Som alltid när Ellen Mattson kommer med en roman har hon skapat något helt nytt, med människor och sammanhang som stannar i minnet. Sommarleken är en berättelse med många bottnar – en bok att samtala om.