(0)

Suomalaisten heimosotaretket 1918-1922

E-Book


Laajaan arkistomateriaaliin perustuva teos sotaretkistÀ, joiden tarkoitus oli suomensukuisten heimojen asuinalueiden irrottaminen Neuvosto-VenÀjÀstÀ.

Heimosotien tarkoituksena oli yksinkertaisesti liittÀÀ Karjala Suomeen ja "Suomen heimo" yhteen. Joissakin suunnitelmissa haaveiltiin jopa Kuolan niemimaan saamisesta osaksi Suomea. Suurista suunnitelmista huolimatta kyse oli varsin vaatimattomista yrityksistÀ: sanan varsinaisessa mielessÀ ne eivÀt olleet sotia, eikÀ Suomen valtio ollut niiden osapuolena.

Retket olivat vapaaehtoisten tekemiÀ aseellisia sissi-iskuja, ja niillÀ oli vain armeijan moraalinen tuki ja aseapu. Monesti aseetkin jouduttiin hankkimaan suojeluskuntien kautta, eikÀ lÀheskÀÀn kaikilla vapaaehtoisilla ollut sotakokemusta tai edes asekoulutusta. LisÀksi useat retkelÀiset olivat alaikÀisiÀ.

Ei siis ihme, ettÀ nÀmÀ heimosodiksi kutsutut retket epÀonnistuivat. EnsimmÀisen maailmansodan ja VenÀjÀn vallankumouksen kaaos houkuttelivat uskomaan menestykseen ja arvioimaan vihollisen voimat todellista paljon vÀhÀisemmiksi.