(4)

Suomen rikkaat : kuka kukin on

E-Book


Ennen laulettiin 20 perheestÀ. TÀnÀÀn perheitÀ on 100, mutta yhtÀ lailla valta kulkee narussa, jossa se ei pÀÀse suuren rahan voimaa puremaan. KeitÀ ovat Suomen omistajat ja ketkÀ heistÀ ovat julkisuudessa tuntemattomia salarikkaita?

Kansanedustajana ja europarlamentin jÀsenenÀ lÀhes neljÀnnesvuosisadan toiminut Esko SeppÀnen on tÀssÀ kirjassa palannut juurilleen. Yleisradion toimittajana hÀn sai työstÀÀn kaksi tiedonjulkistamispalkintoa. HÀn toi julkisuuteen suomalaisyhtiöiden salaiset omistustiedot ja poimi kÀsityönÀ julkisista veroluetteloista esiin Suomen rikkaat.

TÀssÀ kirjassa hÀn kirjoittaa monen vuosikymmenen kokemuksen ja ajan tuottaman uuden lÀhdeaineiston perusteella, miten raha ja valta ovat Suomessa olleet uusjaossa ja ettei Suomessa koskaan ole ollut niin rikkaita ihmisiÀ kuin tÀnÀÀn.

Myös yritysten omaisuus on ollut isojaossa. Omistajat ovat ottaneet yrityksiin verottomasti kerÀtyn omaisuuden omakseen aliverotetuilla osingoilla ja myyntivoitoilla.

SeppÀnen löytÀÀ monia Suomen rikkaita, jotka toimivat epÀisÀnmaallisesti viedessÀÀn suomalaisella työllÀ tehdyt yritysten voitot ulkomaisiin veroparatiiseihin pakoon suomalaisen yhteiskunnan jÀsenmaksua: kansallisia veroja. NÀillÀ verojÀniksillÀ on nimet. Kirjassa kerrotaan, keitÀ he ovat.

Kukaan muu suomalainen ei olisi pystynyt kirjoittamaan nÀistÀ asioista tÀllaista kirjaa.