(409)

Suomessa selviytymisen historiaa: Kivikaudelta keskiajalle ja 1900-luvun alkuun

Hörbuch und E-Book


Sata vuotta sitten Suomessa asui vielĂ€ ihmisiĂ€, joille oli lapsuudesta saakka tuttua ”verinen pettu”: hĂ€tĂ€leipĂ€, jossa ei ollut lainkaan viljaa. Maa oli köyhĂ€ eikĂ€ hyvinvointivaltiosta ollut aavistustakaan.

Takamaiden raskaan työn raatajat olivat selviytyneet edellispolvilta perittyjen tietojen ja taitojen turvin, ilman meille tuttua teknologiaa, apuvÀlineitÀ ja yhteiskunnallisia jÀrjestelmiÀ.

Nykymaailman monimutkaisuuteen kyllÀstyneille ajatus elÀmÀstÀ ilman alati vaihtuvia ATK-jÀrjestelmiÀ, sÀÀntöviidakkoa ja paperisotaa voi vaikuttaa virkistÀvÀn yksinkertaiselta, mutta helppoa se ei ollut. Miten entisajan suomalaiset pÀrjÀsivÀt ilman jÀÀkaappia, hammaslÀÀkÀriÀ, autoa ja sosiaalista mediaa? ElÀmÀÀmme nykyisin helpottavat keksinnöt ja palvelut eivÀt ole olleet aina olemassa. PÀinvastoin, esivanhempamme ovat elÀneet kovissa, jopa mahdottomilta vaikuttavissa oloissa ankaran luonnon, nÀlÀn ja tautien keskellÀ.

Kirja herÀttÀÀ ajatuksia siitÀ, millaisia selviytymistaidon ammattilaisia suomalaiset ovat historian saatossa olleet. AikavÀli yltÀÀ viime vuosikymmeniltÀ muinaishistorian hÀmÀriin. Painopiste on 1500-1700-luvuissa eli uuden ajan alussa. Kenties oman elÀmÀmme arkiset vaikeudet asettuvat mittakaavaan verrattaessa entisajan ihmisten olosuhteisiin, joille tosi-tv:n selviytymiskilpailutkin kalpenisivat.


Sprecher*in: Ari Turunen
Dauer: