(36)

Suuri valhe vammaisuudesta

Hörbuch und E-Book


Taklaa vammaisuutta koskevat vÀÀrinymmĂ€rrykset – niitĂ€ on vilisemĂ€llĂ€.

ViihdyttÀvÀ tietokirja tuulettaa luutuneet kÀsitykset ja esittelee vammaisaktivistien oivallukset, jotka ovat pian kaikkien huulilla.

Miten opetella sanomaan vammainen ilman haparoivaa taidepaussia? MiltÀ tuntuu tulla ulos vammakaapista kesken yhden illan jutun? Kuinka valaa vammaiseen lapseen itseluottamusta? Miksi vammaisuus ei ole traagista?

Omakohtainen ja hÀmmentÀvÀn hauska tietokirja esittelee perusasiat vammaisuudesta, olipa kyse apuvÀline-etiketistÀ, esteettömyystietojen perÀÀn kyselemisestÀ tai elokuvien vammaisista sarjamurhaajista. SiinÀ samalla kirja kyseenalaistaa kÀsityksemme vammaisuudesta ja avaa huikaisevan nÀköalan koko ihmisyyteen. Miksi vammattomuutta pidetÀÀn normaalina ja mitÀ haittaa tÀstÀ ableismiksi kutsutusta maailmankuvasta on meille kaikille?

Suuri valhe vammaisuudesta esittelee vammaisuuden kÀytÀnnön tilanteet ja isot kysymykset syvÀllisen helppotajuisesti.

Varoitus: tÀmÀ kirja saattaa jÀrisyttÀÀ ihmiskÀsitystÀsi perin pohjin.

Sofia Tawast on vapaa toimittaja, someaktivisti, mediatutkimuksen FM ja vammaisen lapsen Àiti. HÀn uskaltaa nauraa omalle tietÀmÀttömyydelleen ja kysyÀ tyhmiÀ kysymyksiÀ toisten puolesta.

Riikka Leinonen on CP-vammainen yhteiskunta-alan ammattilainen, joka on työskennellyt maisema-arkkitehtuurin, liikunnan yhteiskuntatieteiden ja politiikan parissa. Samalla hÀn on kypsytellyt nÀkemyksiÀÀn arjen ableismista.