(1)

Temperamentti ja koulumenestys

E-Book


Kodin jÀlkeen koulu on lapsen tÀrkein kasvuympÀristö. Oppimisen lisÀksi koulu vaikuttaa lapsen sosioemotionaaliseen kehitykseen, minÀkuvaan ja itsetuntoon.

Oppilaan temperamentti puolestaan vaikuttaa siihen, miten opettaja hÀntÀ arvioi, miten paljon oppilaasta pitÀÀ ja miten hÀntÀ opettaa. Tietynlainen temperamentti tukee koulunkÀyntiÀ, jopa nostaa arvosanoja katteettomasti. Toisaalta temperamentti voi myös vaikeuttaa koulumenestystÀ ja tehdÀ joistakin lapsista omiin kykyihinsÀ ja oikeaan osaamiseensa verrattuina alisuoriutujia.

Temperamentin huomioon ottaminen ajoissa vÀhentÀÀ syrjÀytymistÀ ja erityisopetuksen tarvetta, mutta ennen kaikkea auttaa lasta kasvamaan tasapainoiseksi, stressiÀ sietÀvÀksi ja itsensÀ hyvÀksyvÀksi aikuiseksi.

Temperamentti ja koulumenestys auttaa opettajia ja vanhempia ymmÀrtÀmÀÀn lasten yksilöllisyyttÀ ja antaa vÀlineitÀ sen kÀsittelemiseen.

Liisa Keltikangas-JÀrvinen on suomalaisen temperamenttitutkimuksen uranuurtaja ja arvostettu tietokirjailija. HÀn on julkaissut tietokirjoja vuodesta 1979 lÀhtien ja kÀsitellyt teoksissaan itsetuntoa, lasten aggressiivisuutta ja temperamentin vaikutuksia mm. ihmisen yksilöllisyyteen, koulumenestykseen ja elÀmÀnhallintaan. Keltikangas-JÀrvinen on Helsingin yliopiston psykologian professori. HÀnet valittiin Vuoden professoriksi 2008.