(0)

The vienna jazz trio

E-Book


En kĂ€rleksförklaring till jazzen, men ocksĂ„ en fascinerande berĂ€ttelse om nĂ„gra okuvliga mĂ€nniskor. Bakgrunden Ă€r det lidande som genom nazismen och Förintelsen drabbade oĂ€ndligt mĂ„nga mĂ€nniskor – och hela den idĂ©mĂ€ssiga miljö som en gĂ„ng blomstrade i Europa och det kosmopolitiska Wien.

I ett hus nÀra stillahavsstranden i San Diego sitter en gammal man, Nathan Menzel, och lÄter sig intervjuas av en journalist om sitt liv som pianist och författare. Hans berÀttelse tar sin början i Wien pÄ 20-talet, dÀr han med tvÄ vÀnner bildade The Vienna Jazz Trio.

Vi följer vÀnnerna i den socialistiska gruppen, pÄ spelningar och i kontakten med psykoanalytikerna i Wien, en stad som sjuder av bÄde musiktradition och diskussioner om socialism, psykoanalys och judendom. Samtidigt vÀxer sig antisemitismen och fascismen allt starkare och kampen med den socialistiska arbetarrörelsen utspelar sig pÄ gator och politiska möten.

Författaren flÀtar samman sina romanfigurers öden med dokumentÀra historiska hÀndelser i mellankrigstidens Wien, liksom med verkliga personer: jazzmusiker, forskare och psykoanalytiker. NÀr katastrofen nÀrmar sig Wien i slutet pÄ 30-talet utvecklas historien till en alltmer grym och tragisk skildring av det mÀnskliga sammanbrottet.

The Vienna Jazz Trio ger en bred och intrÀngande lektion i samtidshistoria, fylld av engagemang. Blandningen av storpolitik, jazz och psykoanalys bidrar ocksÄ till oförutsÀgbarheten i berÀttarglÀdjen.

Tomas Böhm Àr författare och psykoanalytiker verksam i Stockholm. Han har tidigare gett ut bl.a. fackböckerna Efter förÀlskelsen, Om otrohet, Ska du sÀga!, Inte som vi, Att ha rÀtt, och romanerna FjÀllturen, Biggles tappar hÄret, NödutgÄng och AdamsÀpplen och huvudvÀrk.