(1)

Ukko Goriot

E-Book


EugĂšne de Rastignac on nuori maaseudulta kotoisin oleva mies, jonka tausta on köyhĂ€ mutta aatelinen. Kun de Rastignac muuttaa Pariisiin, hĂ€n asettuu asumaan edulliseen tĂ€yshoitolaan. TĂ€yshoitolassa hĂ€n kohtaa ukko Goriotin – miehen, joka on menettĂ€nyt omaisuutensa. Goriotilla on myös kaksi tytĂ€rtĂ€, josta erityisesti toinen on de Rastignacin mieleen.

Ensin Pariisi hurmaa de Rastignacin, mutta pikkuhiljaa hĂ€n alkaa ymmĂ€rtÀÀ, miten raakoja Pariisin seurapiirit voivat olla – ja kuinka tĂ€rkeÀÀ on, ettĂ€ on omaisuutta.

"Ukko Goriot" on Honoré de Balzacin romaani vuodelta 1835. Se on merkittÀvÀ ranskalainen klassikko, joka kÀsittelee muun muassa yhteiskuntaluokkia.

HonorĂ© de Balzac (1799–1850) oli ranskalainen kirjailija. HĂ€n syntyi Toursissa, mutta muutti perheineen teini-ikĂ€isenĂ€ Pariisiin. Balzacin tunnetuimpia teoksia ovat "Ukko Goriot" sekĂ€ "Bette-serkku". HĂ€nen tyylinsĂ€ on realistinen. De Balzac kirjoitti myös nĂ€ytelmiĂ€. Kirjailijan työn lisĂ€ksi hĂ€n työskenteli myös toimittajana ja kriitikkona.