(67)

Unohdettujen rintama

Hörbuch und E-Book


Laatokan saaristossa taisteltiin viimeiseen mieheen.

Tammikuussa 1940 suomalaiset miehittivÀt Koirinojanlahden saarivyön Laatokan koilliskulmassa. Talvisotaa oli kÀyty puolitoista kuukautta. Saartorengas sulkeutui mahtavan vihollismotin ympÀrille. Piiritettyjen venÀlÀissotilaiden viimeinen henkireikÀ tukkeutui.

Suomalaiset pystyivĂ€t pitĂ€mÀÀn moninkertaista ylivoimaa saarrettuna uskomattoman vaikeissa olosuhteissa. Taisteluja kĂ€ytiin kylmyyden, nĂ€lĂ€n ja ankarien tykistökeskitysten keskellĂ€. Kun piirittĂ€jien yhteydet muuhun maailmaan katkesivat, he kĂ€vivĂ€t kallioilla ja luodoilla omaa yksinĂ€istĂ€ kamppailuaan. KĂ€skyn mukaan sitĂ€ kĂ€ytiin – miltei kirjaimellisesti – viimeiseen mieheen. Koirinojanlahden piiritystaistelu on jÀÀnyt sotahistoriassa ansaitsemaansa vĂ€hemmĂ€lle huomiolle. Unohdettujen rintama perustuu osaksi sĂ€ilyneisiin sotapĂ€ivĂ€kirjoihin ja muihin asiakirjoihin. Kenties arkaluonteisuutensa vuoksi vaietut taistelutapahtumat tuodaan teoksessa pĂ€ivĂ€nvaloon yksityiskohtia myöten. Taistelukuvaukset ja tilannearvioinnit on saatu haastattelemalla mukana olleita sotilaita sotamiehistĂ€ everstiin.

Lauri Immonen (1913–1979) oli Laatokan Karjalassa syntynyt opettaja ja kirjailija. Tammelassa ja Forssassa sodan jĂ€lkeen asunut Immonen kuvasi kahdessa teoksessaan Laatokan rintaman tapahtumia. Unohdettujen rintama (1967) sai Kalevi JĂ€ntin palkinnon vuonna 1968.