(122)

Uskalla olla lapsellesi aikuinen: Kuinka kasvatat lapsistasi onnellisia ja tasapainoisia

Hörbuch und E-Book


Psykologi Keijo Tahkokallio tarjoaa vahvaa tukea vanhemmuuteen.

Suomessa vanhemmille on esitetty jo pitkÀÀn yleiseksi ohjenuoraksi ns. neuvottelevaa kasvatusta. TÀmÀn seurauksena mm. koulujen oppilaat eivÀt osaa enÀÀ noudattaa suoria ohjeita eivÀtkÀ ymmÀrrÀ, missÀ heidÀn oman pÀÀtöksentekonsa rajat kulkevat.

Tahkokallio osoittaa kirjassaan, ettÀ lapsi tarvitsee vanhemmikseen aikuisia, jotka kykenevÀt pÀÀttÀmÀÀn lapsen asioista.

Vanhempien ongelmana on usein, ettÀ he eivÀt uskalla kohdata pÀÀtöksistÀ seuraavia lasten myrskyisiÀ tunnetiloja - ja antavat periksi. Se ei kuitenkaan ole lapselle parhaaksi. Lapselle voidaan antaa pÀÀtösvaltaa vain sen verran, kuin hÀnellÀ on siihen ikÀnsÀ puolesta edellytyksiÀ. Liian varhainen vastuu viivÀstyttÀÀ lapsen itsenÀistymistÀ ja heikentÀÀ hÀnen mahdollisuuksiaan menestyÀ myöhemmin elÀmÀssÀ.

Varhaislapsuus on itsesÀÀtelyn kehittymisen herkkyyskausi. Jos itsesÀÀtely ei sinÀ aikana kehity, vaan lapsi saa toteuttaa vÀlittömÀsti kaikki mielihalunsa, itsesÀÀtely voi jÀÀdÀ 2-3-vuotiaan tasolle.

NÀkemyksiÀÀn Tahkokallio perustelee muun muassa uusimmilla aivotutkimuksilla, jotka ovat muuttaneet kÀsityksiÀ lasten ja nuorten kehityksestÀ. Kirjassa on myös runsaasti esimerkkejÀ ja anekdootteja elÀvÀstÀ elÀmÀstÀ.


Sprecher*in: Aku Laitinen
Dauer: