(1)

Vaihtoehtoisia faktoja?: Miksi valehtelemme

E-Book


Laajoihin tutkimuksiin perustuva teos pureutuu syvÀlle valheen anatomiaan, sen syihin ja seurauksiin.

Ojanen kÀsittelee kirjassaan niin suuria kuin pieniÀkin valheita ja pohtii oivaltavasti mitÀ tapahtuisi, jos aina puhuttaisiin totta. EntÀ millainen olisi maailma, jos kehenkÀÀn ei voisi luottaa?

Vaikka rehellisyyttÀ pidetÀÀn keskeisenÀ hyveenÀ, kaikki valehtelevat joskus. Riippuu tilanteesta ja valehtelijan motiiveista, pidÀmmekö valhetta hyvÀksyttÀvÀnÀ. Poliittinen lÀhihistoria Putinista Trumpiin on osoittanut, ettÀ toisinaan ihmiset haluavat mieluummin kuulla miellyttÀvÀn valheen kuin epÀmiellyttÀvÀn totuuden.

MikÀ saa meidÀt valehtelemaan ja toimimaan vastoin moraaliamme? Onko rakkaussuhteissa valehteleminen sallitumpaa kuin muuten? Liittyykö valehteleminen persoonallisuuden piirteisiin? Voiko valehtelija oppia puhumaan totta?

Markku Ojanen on LempÀÀlÀssÀ asuva psykologian emeritusprofessori. HÀnet tunnetaan erityisesti hyvinvointia ja onnellisuutta kÀsittelevistÀ teoksistaan. Aiemmin Ojaselta ilmestynyt mm. Murra onnellisuuden esteet, Tunne vai jÀrki - Polkuja viisaisiin valintoihin sekÀ Kaikki on hyvin juuri nyt - 100 paradoksia onnesta. Ojanen on myös kysytty luennoitsija.