(6)

Vain sodassa kuollut mies : Kadonnut, kaatunut, teloitettu?

E-Book


Talvisodan aikana lÀhes tuhat suomalaissotilasta jÀi sotavangiksi. Vain sodassa kuollut mies kertoo yhden heistÀ tarinan.

Reinon sota ei mennyt kuten sankaritarinoissa. Oli kÀsky lÀhteÀ, oli mielikuvia paremmasta. Oli peruuttamattomia tekoja ja vihollisen vankileiri - ja mahdollisuus selvitÀ. MitÀ hÀnelle tapahtui?

Reino jÀi puna-armeijan sotavangiksi, ja hÀnet lÀhetettiin vakoojana takaisin Suomeen. Suomessa Reino vangittiin uudestaan, ja virallisen version mukaan hÀn kuoli Mikkelin pommituksessa tammikuussa 1940. Huhujen mukaan Reino teloitettiin. HÀnen kuolemallaan ei ole pÀivÀmÀÀrÀÀ eikÀ kuolintodistuksessa allekirjoitusta. HÀn ei ole sankarivainaja eikÀ virallisesti sotavankikaan.

Kansallisarkiston ylitarkastajana työskentelevÀ Ylönen-Peltonen on erikoistunut sota-ajan aineistoihin. HÀnen teoksensa pureutuu talvisodan pimeÀÀn puoleen ja puhumattomuuden perintöön, kohtaloihin, jotka on hÀivytetty sodan sankaritarinoista. Teos antaa ÀÀnen omaisten loppumattomalle odotukselle tilanteissa, joissa tietoa ei ollut tai sitÀ ei saanut kertoa.