(3)

Valtameret ja ilmastonmuutos

E-Book


Merien hyvinvointi on olennaisen tÀrkeÀÀ maapallon elÀmÀlle.

Kirja kuvaa niitÀ positiivisia mahdollisuuksia, joita meret tarjoavat meille taistelussa ilmastonmuutosta vastaan ja miten me voimme parantaa merten tilaa.

Meret toimivat keskeisinÀ hiilinieluina ja tuottavat puolet ilmakehÀn hapesta. Sadat miljoonat ihmiset ovat riippuvaisia meristÀ saatavasta ruoasta. Ilmastonmuutoksen seurauksena lÀmpötila nousee maailman merissÀ. Myös happamoituminen hiipii eteenpÀin hitaasti mutta varmasti.

Lukuisat merten tilan parannusprojektit Suomessa ja maailmalla osoittavat, ettÀ avaimet ilmastonmuutoksen pahimpien vaikutusten torjumiseen ovat kÀsissÀmme.

Kirja kÀsittelee myös kotoisen ItÀmeremme tilannetta. Suomessa on meneillÀÀn merkittÀviÀ merileviin, meriruohoihin ja sinilevien kÀyttöön liittyviÀ hankkeita

Jessica HaapkylÀ on meribiologian tohtori ja tietokirjailija. Meribiologina hÀn on tutkinut ilmastonmuutoksen vaikutuksia koralleihin trooppisissa merissÀ. Arktisesta ilmastonmuutoksesta HaapkylÀ kiinnostui ensimmÀistÀ kertaa työskennellessÀÀn Jean-Michel Cousteaun kanssa.