(1)

Viinakortti

E-Book


Mikael saapuu isoÀitinsÀ hautajaisiin ja toteaa, ettÀ kaikki on ennallaan. Edesmenneiden isovanhempien talo tuntuu yhÀ kodilta, ja suku suhtautuu hÀneen yhtÀ vÀlttelevÀsti kuin ennenkin.

HÀn astuu olohuoneeseen, istuu isoisÀnsÀ nojatuoliin, tÀyttÀÀ lasinsa isoisÀn konjakkipullosta ja palauttaa kaikessa hiljaisuudessa lautaset, jotka Àiti on sujauttanut kÀsilaukkuunsa. Paikalla on myös Ilari, mitÀ paheksutaan: vain Mikael tietÀÀ kuka hÀnet on kutsunut.

Kun Mikael saa avaimen isoisÀn työhuoneeseen, menneisyys ottaa vallan. IsoisÀltÀ peritty nimismiehen sininen virkapaita ja sen rintataskussa alati sydÀntÀ vasten ollut viinakortti eivÀt olekaan kaikki, mitÀ hÀn isoisÀnsÀ Urhon kanssa jakaa.

Sami Hilvon Viinakortti on kaunis ja rohkea tarina rakkaudesta, jota ympÀristö ei sulata. Se on tarina talvi- ja jatkosodasta ja kahdesta miehestÀ, Urhosta ja Toivosta, joille sodan loppuminen ei tuo rauhaa. Kompromissien tekeminen, mihin aika heidÀt ajoi, ei pÀÀttynyt vaikka homoseksuaalisuutta koskeva laki muuttui: samalla tavoin ovat vaienneet Urhon jÀlkelÀiset. Kunnes Mikael löytÀÀ valokuvan, joka isoisÀn viinakortin sisÀÀn kÀtkeytyy...