(0)

1001 nats eventyr bind 1

audiobook & e-book


Bind 1 i eventyrsamlingen "1001 nat" omhandler vesirdatteren Sheherezade, som er blevet gift med kong Shahriyar, der er berygtet for at myrde sine hustruer efter bryllupsnatten. I et desperat forsøg pü at redde sit liv, begynder Sheherezade at fortÌlle kongen eventyr, for i det mindste at udskyde den dødsdom, som hun har hÌngende over hovedet.

Første bind byder blandt andet pü eventyr om den første, anden og tredje sheiks fortÌllinger, historien om fiskeren og ünden og historien om kon Sindibads falk.

Bogen er udgivet som historisk et dokument med datidens sprogbrug.

1001 nat i 16 bind er Mogens Boisens danske oversÌttelser af de arabiske eventyr, kendt som \"1001 nats eventyr\". Rammen for fortÌllingen er den modbydelige Kong Shahriyar, hvis kone bedrog ham, hvorfor han drÌbte hende og herefter besluttede sig for at hÌvne sig pü selve kvindekønnet. Det gør han ved at gifte sig med den ene unge kvinde efter den anden for sü at slü dem ihjel efter bryllupsnatten. Dette scenarie stiller vesirdatteren Sheherezade sig imod, da hun efter deres bryllup, redder livet ved, gang pü gang, at fortÌlle kongen eventyr.

Som sü mange andre eventyrsamlinger, er 1001 nat et sammensurium af folkesagn, fortÌllinger, mundtlige overleveringer og eventyr fra flere steder i Mellemøsten. Der er derfor ikke en enkelt forfatter; selve rammemotivet med Sheherezade og kong Shahriyar er indisk, mens de Ìldste historier er af persisk oprindelse. Eventyrsamlingen blev sügar ved den første oversÌttelse til fransk udsat pü europÌisk islÌt, da historierne "Ali Baba og de fyrretyve røvere" og "Aladdin" blev tilføjet.