(0)

Berget

E-book


”Jag har bestĂ€mt mig för att försöka minnas vem jag Ă€r. Och jag finner att jag dĂ„ mĂ„ste tala om Henning. Och om Benny. Och om MĂ„d.”

Snickaren Dag Ingvarsson kommer för att bygga ett rum. Men i ett annat rum ser han första gĂ„ngen Gazzaleh. Men det Ă€r Ă€ndĂ„ knappast början av berĂ€ttelsen. Det finns ju alltid en förhistoria – som den om Kanonstadens grundande i folhemmets dunkla urtid, eller den om MĂ„d som en gĂ„ng i högstadieĂ„ren i slutet av 60-talet bodde i det dĂ€r rummet – och hans berĂ€ttelse rör sig ut och in genom personerna och minnena. Historien som mĂ„las upp liknar det skĂ„p med rörliga delar och figurer som han har Ă€gnat sitt vuxna liv Ă„t att konstruera. Numera tillverkas det av ett bykooperativ i södra Indien, och han Ă€r pĂ„ vĂ€g dit nĂ€r det förflutna kastar honom ur kurs. Ett barn har rövats bort, det Ă€r Gazzalehs barn.

Han innesluts i minnena av staden, vid namn Karlskoga, dÀr allt fortsÀtter att börja och dÀr allt tycks ÄtervÀnda. De var tre pojkar som hÀngde ihop dÀr som folksagans tre bröder. Henning tog vÀrvning i Arbetarklassen, blev dÀrefter konstnÀr. Benny begav sig till Israel för att söka det heliga Sammanhanget. Och tiden slöt dem inne i sitt berg, dÀr ocksÄ Dag nu sitter.

Bergtagande fascination och sinnliga motiv skapar stark nÀrvaro i Lars Anderssons roman, om konsten att minnas men ocksÄ om konsten att glömma och gÄ vidare. FrÄn Boforsskandalernas Karlskoga till chassidernas Israel och hindumystikens Indien, frÄn ungdomstidens sökande till vuxenlivets insikter, gÄr en eftertÀnksam och svindlande vacker samtidsresa, en resa till och bort frÄn förÀlskelsens vÀsen.

Berget publiceradecs första gÄngen 2002 och nominerades till Augustpriset samma Är.