Da fire borgerlige partier, firkløveret, i 1982 overtog roret efter den socialdemokratiske regering, lagde de stærkt ud med en plan til genopretning af dansk økonomi. Det var de fire regeringspartiers mål, at underskuddet på betalingsbalancen skulle være borte i 1988, og at arbejdsløsheden skulle være nedbragt betydeligt.
Fire år senere – i 1986 – kunne regeringen notere, at underskuddet på statsbudgettet var forsvundet, at inflationen næsten var bragt til ophør, og at arbejdsløsheden var faldet. Medaljen havde dog en bagside: Danmarks konkurrenceevne fik ikke den nødvendige fremgang, og Danmark havde fortsat en af de mindste industrisektorer i OECD i forhold til befolkningens størrelse. I 1988 kunne regeringen konstatere, at betalingsbalancen ikke var genoprettet.
I "Dansk industri – fortid eller fremtid?" ser Lars Søndergård nærmere på den danske industristruktur og undersøger forskellige forklaringer på den svigtende konkurrenceevne. Bogen udkom første gang i 1989.
Lars Søndergård er lektor i samfundsfag og forfatter til en lang række undervisningsmaterialer om blandt andet international politik, handel, industri, miljø og energi. Han har tidligere arbejdet for blandt andet Dansk Industri og deltaget i en række Danida-projekter i Afrika og Asien.