(9)

Den sista resan

E-book


NÀr Jenny Diski fÄr diagnosen lungcancer med "tvÄ till tre Är kvar att leva" vet hon inte hur hon ska reagera. Som författare bestÀmmer hon sig för att skriva om livet med sjukdomen. Och om sin femtio Är lÄnga komplicerade vÀnskap med nobelpristagaren Doris Lessing. Det blir en sista resa frÄn ett före till ett efter, den hÀr gÄngen enbart i det inre, det som hon ÀndÄ helst alltid ÄtervÀnt till och hemma i den Àlskade soffan dÀr hon alltid trivts bÀst.

PÄ sitt vanliga klara, bitska, krispiga vis börjar hon skriva om sitt liv med sjukdomen.

BerÀttelsen om de fyra stormiga Ären dÄ hon bodde hemma hos Doris Lessing och skildringen av deras lÄnga vÀnskap dÀrefter ger en bild av Doris Lessing som ingen annan hade kunnat ge och ett helt nytt lÀsesÀtt till Lessings böcker. De sjÀlvbiografiska anteckningarna om Jennys egen uppvÀxt med en pappa som var solochvÄrare och en mamma med psykiska problem, om livet i swinging London, om barn och barnbarn (kanske det enda som gör det riktigt svÄrt att tÀnka pÄ döden, att inte fÄ se dem vÀxa upp) allt kastar ocksÄ ett nytt ljus över Diskis eget författarskap.

Pressröster om Den sista resan:

"Ett osentimentalt vasst och ömsint bokslut över livet av en författare som var bra pÄ att tÀnka och Ànnu bÀttre pÄ att skriva om det hon tÀnkte pÄ." Therese Eriksson, Svenska Dagbladet

"Om man inte har lÀst Diski innan Àr det hög tid att göra det nu" Katarina Wikars, Kulturnytt, P1

"En djupt trösterik bok och ett unikt portrÀtt av en av vÀrldens mest talangfulla författare, som sent kommer att falla i glömska." Lena S. Karlsson, Dala-Demokraten

"Diski Àr intellektuell utan att bli uteslutande, vass utan att bli elak, smart och rolig." Bella Stenberg, Göteborgs-Posten

"Hon förtjÀnar vÄr oreserverade beundran, inte för sitt mod eller sin kamp eller nÄgot annat ovÀsentligt trams i den stilen, utan för att hon skriver sÄ bra."

Andrew Brown i The Guardian

"Hur produktiv hon Àn varit, sÄ Àr detta den historia som var den viktigaste för Diski att fÄ berÀtta."

Blake Morrison i The Guardian

" den starkaste bekrÀftelse pÄ sin existens och det mest omstörtande försvar en författare kan uppbringa mot sin egen utplÄning."

Heidi Julavits i The New York Times

"Hennes bok pÄminner oss om den glÀdje, det sÀllskap och den nÀring det ligger i att bara tÀnka, sÀrskilt om man gör det sÄ vÀl som hon gör hÀr."

Anne Enright i The Irish Times

Jenny Diski (1947-2016) var en Äterkommande skribent i flera olika tidningar, dÀribland svenska Göteborgsposten.

Fem av hennes böcker finns tidigare utgivna pÄ Alfabeta: PÄ tunn is (2004), FrÀmling pÄ tÄg (2005), Den motvilliga resenÀren (2007), Till den skrivande kvinnans försvar (2011) och Allt jag inte vet om djur (2012).

Hon levde under mÄnga Är, fram till sin död, tillsammans med författaren Ian Patterson, alltid kallad Poeten, sÄ Àven i denna sista bok.