(6)

Den svarta katten i Mosul

audiobook & e-book


Journalisten Puk DamsgÄrd har flyttat sitt skrivbord till Mosul i Irak för att kunna skildra kriget pÄ nÀra hÄll. Hon finns pÄ plats under offensiven mot den islamiska staten (IS), den mest omfattande militÀra operationen i landet sedan 2003, i den största staden som IS nÄgonsin har styrt.

I Den svarta katten i Mosul berÀttar DamsgÄrd om en serie gripande mÀnniskoöden frÄn ett land dÀr inbördeskrig, militÀrer och terroristgrupper har pÄverkat livet för miljoner irakier.

Hur behÄller man nÄgot slags vardagsliv i en stad prÀglad av terror? Med personligt anslag skildrar DamsgÄrd vad som hÀnder med ett land dÀr alla sjÀlar Àr till salu, i en konstant överlevnadskamp. Hur allt korrumperats av krig. Men hon skildrar ocksÄ de osynliga vardagliga revolutionerna och de mÀnniskor som söker ljuset istÀllet för att springa efter döden.

Under en lÄng tid levde Puk DamsgÄrd med en grupp irakiska soldater för att fullt ut se bakom krigets fasad. I boken skildrar hon bland annat en ung mans resa hem frÄn invasionen, dÀr han förlorade sina vÀnner i en sjÀlvmordsbombares attack. Hon beskriver en familjs öde under IS styre i Mosul, och en konstnÀr som upptÀcker en hemlig fiol mitt bland vapen och militÀruniformer pÄ basaren i staden. Och hon jagar fatt pÄ en svart huskatt i Mosuls murar.

Den svarta katten i Mosul Àr en berÀttelse full av överraskningar och motsatser men mest av allt ett vittnesbörd om mÀnsklig kraft och överlevnadsvilja.


Narrator: Rachel Mohlin
Duration: