(4)

Det största brottet

E-book


I början av 1900-talet flyttar det judiska paret Benzel och Sara Braude frĂ„n Litauen till Oslo för att undkomma pogromerna i Östeuropa. De inrĂ€ttar ett liv pĂ„ GrĂŒnerlĂžkka och fĂ„r fyra barn: Harry, Helene, Charles och Isak. I en annan del av staden blir advokatsonen Stian Bech jr. utkastad hemifrĂ„n. Han finner nya fadersgestalter i nazismens förgrundsmĂ€n och ska snart komma att kalla sig ”Norges vĂ€rsta nazist”. En kall februaridag 1941 anlĂ€nder SS-officeren Wilhelm Wagner till Oslo. Hans uppdrag Ă€r att kartlĂ€gga alla judar i Norge.

PÄ var sitt vis flÀtas dessa öden in i nazismens fanatiska utrotningsprojekt. Den 26 november 1942 stÄr offer och gÀrningsmÀn ansikte mot ansikte. DÄ gÄr den första transporten med norska judar till Auschwitz.

Marte Michelets prisbelönta debut ritar om bilden av det norska samhÀllet under kriget och upprÀttar den judiska gemenskapen som en motstÄndsrörelse. Det Àr ett fasansfullt dokument om en antisemitism som tillÄts spira ohÀmmat vid sidan av institutionerna, och om ett motstÄnd som uppstÄr trots allt grymmare restriktioner.