(0)

Duvan och Lejonet

E-book


Lejonet Àr Augustinus, han som blev kyrkofader och skrev vÀrldslitteraturens mest berömda BekÀnnelser. Duvan Àr Chania, kvinnan som han Àlskade men försköt efter 14 Är. Tillsammans flyttade de frÄn provinsen Africa till Rom och Milano (Mediolanum), men ensam tvingades Chania resa tillbaka till hemstaden. Deras gemensamma son blev kvar hos Augustinus i Milano.

Det Àr en tragedi som bara finns som en fotnot i historien, men Ylva Eggehorn gör den levande. Hon mÄlar upp en scen fylld av mustigt vardagsliv och mÀnniskor frÄn olika samhÀllsklasser, hon berÀttar om Augustinus dominerande mamma, Chanias intellektuella pappa, om romare som lockas av den nya tron och romare som vill vÀrna den gamla. Hon skildrar bÄde överdrifterna och allvaret - antiintellektuella, smutsiga asketer som slÄss om reliker frÄn heliga som knappt hunnit kallna, och eremiter som söker sig ut i öknens ensamhet för att finna Gud.

Ylva Eggehorns roman Àr en berÀttelse om passionerad kÀrlek mellan en begÄvad student frÄn en karriÀrmedveten familj och en lika begÄvad flicka frÄn hantverkarkvarteren samt om deras pÄtvingade skilsmÀssa. Den utspelas pÄ 300-talet, i brytningen mellan det gamla romerska imperiet och den nya, kristna civilisationen. I Duvan och Lejonet, som publicerades första gÄngen 2007, förenas flera spÄr i Ylva Eggehorns författarskap. Romanen Àr slÀkt med hennes sinnligt konkreta barndomsskildringar frÄn Stockholms södra förorter, men ocksÄ med bönen och psalmen, med hennes mÄngtydiga bilder av det gudomliga och det mÀnskliga.