(3)

En marsch mot avgrunden

E-book


I denna bok skildrar tvÄ av de mest erfarna politiska bedömarna i landet den kris som drabbade Socialdemokraterna efter valnederlaget 2010, det sÀmsta val partiet gjort sedan den allmÀnna röstrÀtten infördes 1921.

Sveriges Televisions politiska kommentator Margit Silberstein berÀttar om dramatiken kring Mona Sahlins avgÄng och valet av den tÀmligen okÀnde HÄkan Juholt. Vem drev pÄ och vilka var emot? Spelet kring partiledarfrÄgan pÄgick i offentlighetens skoningslösa ljus och avslöjade en partiledning i kris. Silberstein stÄr mitt i hÀndelsernas centrum och ger med hjÀlp av ett stort antal intervjuer en initierad bild av hÀndelseförloppet. Ett raffinerat maktspel avslöjas.

Tommy Möller, professor i statsvetenskap, sÀtter partiets kris i ett historiskt perspektiv och analyserar striderna mellan partiets olika fraktioner. Vad handlar egentligen maktspelet om? Möller försöker ocksÄ förklara varför HÄkan Juholt blev partiledare och varför han misslyckades i den rollen.

BerÀttelsen om HÄkan Juholts tio mÄnader som partiledare Àr en sÀllsam historia om ett av Sveriges starkaste maktcentrum. Hur hamnade Socialdemokraterna i detta kristillstÄnd och vilka bÀr ansvaret. Författarna Möller och Silberstein lÀgger ett politiskt högspÀnningspussel som inte slÀpper taget om vare sig Juholt eller lÀsaren.