(0)

En tjuv i arkivet

E-book


Det Àr oktober, Äter Àr 1981. Den kÀnde norska Ibsen-forskaren Oivind Anker gÄr för nöjes skull igenom en Sotheby's katalog, för att se vad det internationellt kÀnda, exklusiva, auktionsföretaget ska auktionera ut nÀsta sÀsong. Till sin förvÄning hittar han föremÄl och dokument i katalogen, som han vet hör hemma pÄ andra platser, i olika skandinaviska arkiv. Utan att kunna ana det har han precis snubblat över nÄgra av de mest signifikanta stölderna av kulturellt viktiga föremÄl som begÄtts i nordisk historia.

Arkiven som tidigare haft de material som nu skulle auktioneras ut börjar genast försöka dokumentera stölderna, och det visar sig att alla spÄr leder till en och samma person. Ska polisen lyckas förhindra att de ovÀrderliga brevsamlingarna gÄr under klubban - och ska de kunna stoppa den mystiska tjuven som verkar ha gjort stöld till en sport?

I Nordisk kriminalkrönika berÀttar poliser sjÀlva om sina mest uppmÀrksammade, omskakande, och svÄra fall.

Nordisk Kriminalkrönika Àr ett historiskt verk. BerÀttelserna och samlingarna Àr uttryck för den samtid som de skrevs i, och kan i enstaka fall ha förÄldrat eller kontroversiellt innehÄll. Eventuellt stötande material Àr inte uttryck för förlagets hÄllning.