De skogsfinska svedjebönder från Savolax som i mitten av 1600-talet hittade fram till Värmlands obebodda skogar hade lämnat ofredstider, fattigdom och förtryck. De bar på en dröm om ett bättre liv. Drömmen om ett bättre, jordnära liv utanför storstäderna bar också gröna vågens pionjärer på under 1960- och 70-talen. Idag, med allt fler orosmoln på horisonten, fortsätter drömmen om livskvalitet i Finnskogen att attrahera människor från när och fjärran.
I den här boken berättar författaren Lars Nordström och fotografen Aija Svensson om det nya liv som försiktigt spirar i glesbefolkad utmark. I text och bild utforskas självhushållningens möjligheter och sökandet efter ett autentiskt liv i samklang med naturen. Vi följer författaren genom Finnskogens årstider i hans vardagsbestyr och funderingar medan fotografen träffsäkert fångar miljöer och människor som valt bort storstadens stress och trängsel.
Hur är det att lämna staden för ett lugnare liv nära naturen? Vad behöver vi egentligen och vad händer när vi släpper konsumtionssamhället och får tid att leva?