(0)

Filosofen

E-book


PÄ en tÄgresa frÄn Stockholm till Lund den klimatvarma sommaren 2018 möter berÀttaren den kÀnde filosofen Eugen Svedberg. De samtalar om filosofins betydelse och vad de stora filosoferna, frÄn de gamla grekerna till 1900-talets existentialister, haft att sÀga om jagets natur, den fria viljan, vÀrldens beskaffenhet och andra stora livsfrÄgor. Till samtalet ansluter sig under resan gymnasielÀraren Sigrid Persdotter och kulturjournalisten Henrik Holmlund. Diskussionen hettar till och personernas olika karaktÀrer blottas. Samtidigt som samtalet pÄgÄr jagar polisen en frÄn förvaret rymd asylsökande som gömt sig nÄgonstans i tÄget, dÀr Àven ett gÀng Sverigedemokrater befinner sig pÄ vÀg till Malmö för att demonstrera inför höstens val.

Romanen tar upp frÄgan om vad filosofin och de stora filosofiska tÀnkarna kan erbjuda dagens generationer i en tid dÄ klimat- och miljöproblem och politiska motsÀttningar tornar upp sig och dÄ digitala Äsiktstorg med Ätföljande desinformation breder ut sig pÄ nÀtet. Romanens bÀrande tanke Àr att en förnuftsbaserad filosofi Àr ett bÀttre redskap Àn vetenskapen och religionen att förstÄ sig sjÀlv och den vÀrld vi lever i.

Teodor Valentino Àr ett författarnamn. Han har tidigare gett ut VisselblÄsningen (2014), Wittgensteins nyckel (2015), KÀllan (2017) och Liljan och SvÀrdet (2018)