(7)

Hedvig och Max-Olov

audiobook


"Hedvig och Max-Olov" Àr en förtjusande barnbok skriven av den prisbelönta svenska författaren Frida Nilsson. I denna andra bok om den gatsmarta lantisungen Hedvig, fÄr vi följa hennes Àventyr under andra skolÄret. Hedvig bor pÄ landsbygden, dÀr det inte finns mÄnga vÀnner att leka med, men hennes skola Àr full av nya Àventyr. Hedvig drömmer om att ha en egen hÀst, precis som Ellen i hennes klass som fick en ponny av sina förÀldrar. Men istÀllet fÄr Hedvig en Äsna som heter Max-Olov, vilket gör hennes pappa mycket stolt. "HÀlften av alla barn pÄ landet har en hÀst," sÀger han, "men vem har en egen Äsna?"

Det Àr dock inte lÀtt för Hedvig att förklara för sin pappa att det enda som betyder nÄgot nÀr man gÄr i andra klass Àr att ha en hÀst. I skolan leker de hÀstar pÄ rasterna, inte Äsnor. SÄ Hedvig ljuger och sÀger att Max-Olov Àr hennes grannes hÀst, som har tre vita hÀstar som hon fÄr rida nÀr hon vill. Plötsligt blir Hedvig den mest populÀra flickan i klassen, och de andra barnen skulle göra vad som helst för att fÄ följa med till grannen. Men nÀr sanningen kommer fram, blir det kÀnslostormar och vilda dumheter. Hedvig skriker Ät Max-Olov, och nÀsta dag har han rymt. Hon inser dÄ hur mycket hon saknar sitt unika husdjur.

Frida Nilsson, som debuterade 2004 med "KrÄkans otroliga liftarsemester", har Àven skrivit andra populÀra barnböcker som "ApstjÀrnan", "Jag, Dante och miljonerna", "Jagger, Jagger" och "Ishavspirater". Hennes böcker, som ofta utspelar sig i glesbygd och skildrar förÀldra-barnrelationer och vÀnskap med djur, har översatts till flera sprÄk och fÄtt flera Augustprisnomineringar. Svenska Dagbladet har hyllat hennes förmÄga att med frÀckhet och ömhet skildra barnens kÀnslostormar och vilda dumheter. "Hedvig och Max-Olov" Àr en omsorgsfullt berÀttad historia som fÄngar barnens fantasi och visar pÄ den starka vÀnskapen mellan barn och djur.

Hedvig har ocksÄ en ny klasskamrat, Olle, som ser ut som en prinsessa med sitt lockiga hÄr och lÄnga ögonfransar, men som visar sig vara en pojke. Detta blir pinsamt för Hedvig, sÀrskilt eftersom Olle Àr vÀldigt snabb och utmanar hennes position som den snabbaste i klassen. Hedvig Àr ocksÄ uttrÄkad under sommaren, trots att solen skiner. Hennes Äsna Max-Olov Àr bara rolig ibland, och grannens katt springer alltid ivÀg nÀr han ser henne. Men nÀr Chubby dyker upp, förÀndras allt. Han har en plan för att avslöja grannen som en kattmisshandlare, vilket inte gÄr som planerat, men Chubby har fler idéer, som att bevisa att mormor inte ska dö utan bara Äka pÄ en resa till Italien, och hur man fÄr tillbaka Hedvigs mammas kamera frÄn den skrÀmmande grannen.

Med humor och medkÀnsla skildrar Frida Nilsson hur hÀstfeber och ljugarsjuka drabbar Hedvig nÀr hon försöker navigera skolkulturen och bli populÀr bland sina klasskompisar. "Hedvig och Max-Olov" Àr en berÀttelse som fÄngar barnens fantasi och visar pÄ den starka vÀnskapen mellan barn och djur.