(128)

Helsinki-Tallinn express: "Totuus" suomalaisista ja virolaisista

audiobook


"Virossa kortilla oli leipÀ. Suomessa nauru."

MiltÀ nÀyttÀÀ Suomi virolaisen koomikon silmin? Kaikella rakkaudella kerrottu totuus "isoveljestÀ" iskee hermoon - nauruhermoon.

Antto Terras loikkasi Suomeen Neuvostoliiton romahtaessa. HÀn luuli pÀÀsevÀnsÀ unelmiensa kultamaahan, jossa kuninkaana on K-kaupan VÀiski. Nopeasti Terras huomasi tulleensa jallitetuksi: sosialismi, joka ei millÀÀn ottanut toimiakseen hÀnen synnyinmaassaan, olikin Suomessa vallitsevana yhteiskuntajÀrjestelmÀnÀ. Olisikohan sittenkin kannattanut soutaa Ruotsiin asti? No, kuten sukulaisiaan myöskÀÀn sukulaiskansojaan ei voi valita, mutta ainahan niiden kummallisuuksia voi tarkastella kaikella rakkaudella huumorin kautta. NÀin Antto Terras onkin tehnyt jo yli 20 vuoden ajan stand up -illoissa, roast-tapahtumissa, nÀytelmissÀ ja kirjoissa. Helsinki-Tallinn ExpressissÀ Terras laittaa Suomen ja suomalaisuuden koomikon suurennuslasin alle - unohtamatta myöskÀÀn synnyinmaataan Viroa. Teosta lukiessa tulee miettineeksi, onko virolaisuus kenties yhdistelmÀ savolaista sanailutaitoa ja pohjanmaalaisten pelkÀÀmÀtöntÀ suorasanaisuutta.

Antto Terras on espoolainen virolaissyntyinen kirjailija ja stand up -koomikko, joka on erikoistunut jonkun henkilön pilkkaamiseen tÀmÀn suostumuksella eli roastaamiseen. Terras on Kallion lukion kasvatti, joka jÀtti teatteritieteen yliopisto-opinnot kesken tajuttuaan lopulta, ettÀ todellinen elÀmÀ yliopiston ulkopuolella on paljon herkullisempi tarkkailun kohde kuin antiikkiset teoriat nÀyttÀmöllÀ olosta. Terras on kirjoittanut viisi nÀytelmÀÀ ja neljÀ kirjaa, joista mainittakoon suuren suosion saavuttanut Stockmann Yard. MyymÀlÀetsivÀn muistelmat sekÀ Pilkkuun asti. Baarimestarin muistelmat.


Narrator: Aku Laitinen
Duration: