Historian erottamat on kertomus isästä ja pojasta, jotka historia ensin yhdisti ja sitten erotti. Se on myös kertomus isäkapinasta, jollaisia Suomen poliittisessa historiassa on tämän tästä puhjennut.
Hannes Ryömä (1878-1939) oli Lääkintöhallituksen pääjohtaja, lehtimies ja ministeritason poliitikko. Mauri Ryömä (1911-1958) oli isänsä tavoin lääkäri ja sanomalehtimies, ja aikansa tunnetuimpia poliitikkoja.
Yhtäläisyyksistään huolimatta Hannes-isä toimi 1920- ja 30-luvun sosiaalidemokraateissa aktiivisesti kommunisteja ja stalinismia vastaan, kun taas Mauri-pojasta tuli isänsä suruksi neuvostomyönteisten ”ryömäläisten” kommunistien johtohahmo. Häntä syytettiin maanpetturuudesta ja laitettiin sodan ajaksi turvasäilöön.
Teos on vahva kuvaus 1900-luvun alun poliittisista kamppailuista, toiveista, voitoista ja pettymyksistä. Mauri Ryömä oli naimisissa kirjailija Elvi Sinervon kanssa, ja perheen lähipiiriin kuuluivat vasemmistosivistyneistön kuuluisuudet Arvo Turtiainen, Raoul Palmgren ja Katri Vala.
Historian erottamat on myös kertomus 1900-luvun alkupuolen lääketieteen ja lääkärintyön historiasta, sillä Hannes Ryömä kehitti pitkäaikaisena Lääkintöhallituksen pääjohtajana suomalaista sairaalalaitosta.