(0)

Hviderusland. Geografi og samfund

E-book


"Vi har slĂĽet os ned pĂĽ en trĂŚbĂŚnk over for skolen sammen med Ira GarmasĂĄ pĂĽ 16 ĂĽr. Hun gĂĽr i skolens 10. klasse, men er samtidig dojĂĄrka i sin fritid.

Dojårka betyder malkepige. Det var i gamle dage under sovjetstyret en hÌderstitel ligesom traktorfører eller traktorist. Den dojårka, der malkede flest køer i løbet af en arbejdsdag, kunne blive udnÌvnt til mønster-arbejder. Man blev belønnet med en lille rød fane og omtale i lokalavisen. De tider er forbi."

Meget Ìndrede sig i Hviderusland, da Sovjetunionen brød sammen i 1991. Büde skrevne og uskrevne regler skulle genovervejes i al hast. Gennem samtaler med hviderussiske unge fortÌller bogen om hverdagen i Hviderusland, efter Sovjetunionen blev opløst. Bogen fortÌller ogsü om landets historie, forholdet til religion og kunst, om mafiaens store magt og om de grusomme konsekvenser af ulykken pü atomkraftvÌrket Tjernobyl, som ramte Hviderusland hürdt.

Bogen udkom første gang i 1996.

Peter Dalhoff-Nielsen (1924-2008) var en dansk journalist, forfatter og redaktør. Han var uddannet i slavisk filologi fra Københavns Universitet og blev i 1962 korrespondent for Danmarks Radio i Sovjetunionen og Østeuropa, hvilket han blev ved med at vÌre helt til i 1992, da JerntÌppet var faldet. Peter Dalhoff-Nielsen har skrevet en lang rÌkke bøger om russisk, sovjetisk og østeuropÌisk historie.